Uitvallen hond aan riem

Uitvallen hond aan riem

Uitvallen van de hond aan de riem is iets dat heel veel voorkomt. Vaak is het uitvallen gericht op andere honden, maar het kan ook zijn dat je hond uitvalt naar vreemde mensen. Het kan zo zijn dat je hond echt alleen aan de riem uitvalt. Of ook als hij los loopt.

Het gedrag kan ontzettend vervelend zijn voor jou als hondenbaasje, maar in veel gevallen is het voor de hond ook heel vervelend. Je hond vertoont dit gedrag namelijk niet om jou te pesten. Vaak is het het doel van de hond om een ander op afstand te houden. We zien dit gedrag dan ook vaak bij honden die andere honden eng vinden. Dat wetende, ontstaat er misschien meer een gevoel van medelijden dan een gevoel van ergernis richting de uitvallende hond. De hond voelt zich genoodzaakt om uit te vallen aan de riem, om zijn eigen gevoel van veiligheid te waarborgen. Dit gedrag heeft dus niet altijd een relatie met het gedrag van een andere hond.

Wel aan de riem, maar niet als de hond losloopt?

Soms is het zo dat een hond die aan de riem uitvalt, prima reageert op andere honden als hij losloopt. Dit kan bijvoorbeeld één van de volgende oorzaken hebben:

 • Los van de lijn kan de hond zich vrij bewegen
 • De hond kan los van de lijn zijn energie beter kwijt

Het kan ook een combinatie zijn van bovenstaande factoren. Los van de lijn kan de hond de andere hond vermijden of uit de weg gaan. Aan de lijn kan deze hond het onprettig vinden om andere honden te passeren, of hij voelt zich beperkt. Veel honden willen rennen en raken aan de lijn hun energie slecht kwijt. Deze frustratie kan leiden tot uitvallen of bijvoorbeeld in de lijn willen bijten.

Het is geen garantie dat een hond die uitvalt aan de riem, los van de riem wel op een gewenste manier reageert op andere honden en/ of vreemde mensen!

Hoe dit gedrag te veranderen?

Het is zeker mogelijk om je hond beter gedrag te leren. Vaak wordt het uitvallen erger, als er niet op de juiste manier op gereageerd wordt door de eigenaar. Loslopen is niet altijd een mogelijkheid voor elke hond. Ontspannen aan de riem kunnen lopen is dus wel heel prettig. Als je met je hond op de juiste manier oefent, kan je blijvende gedragsveranderingen teweeg brengen.

Vraag gratis deze video aan om meer te leren over het uitvalgedrag van jouw hond:

Ongewenst gedrag naar mensen of honden?

Ongewenst gedrag naar mensen of honden

Ongewenst gedrag naar mensen en/ of honden is één van de meest voorkomende uitdagingen voor hondeneigenaren. Kamp je met dit probleem, dan sta je dus zeker niet alleen.

Gedragingen die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld blaffen, uitvallen of (angst) agressie naar mensen en honden.

Het ongewenste gedrag wordt erger

Belangrijk bij dergelijk gedrag is om te begrijpen waar het vandaan komt. Gedrag ontstaat met een reden en om je hond te begrijpen is het belangrijk dat je begrijpt hoe dit gedrag is ontstaan en wat de motivatie van je hond is, om dit gedrag te blijven herhalen.

In veel gevallen wordt dergelijk gedrag pas minder, zodra je er op de juiste manier mee omgaat (hondentraining technisch). Zo zien we ook vaak dat het gedrag erger wordt wanneer er niet (op de juiste manier) op gereageerd wordt.

Waarom gedraagt de hond zich zo?

Er zijn vele redenen mogelijk voor ongewenst gedrag naar mensen en honden, maar de meest voorkomende oorzaken zijn een gebrek aan de juiste socialisatie en een traumatische ervaring.

We willen natuurlijk niet dat een hond zich ongewenst gedraagt, maar om hier verandering in te brengen moeten we wel begrijpen waarom de hond dit gedrag vertoont. De meeste honden hebben zelf ook last van hun ongewenste gedrag, omdat het veel spanning veroorzaakt. We willen de hond zijn ongewenste gedrag naar mensen of honden afleren. Maar hoe krijgen we dat voor mekaar?

Hoe leer je dit ongewenste gedrag naar mensen en honden af?

Welk ongewenst gedrag wil je je hond graag afleren? Klik op de juiste link om verder te lezen:

Hond in restaurant

Hond in restaurant

Je hond meenemen naar een restaurant kan een uitdaging zijn. Hoe zorg je ervoor dat dit goed verloopt?

Begin makkelijk

Zoals alle nieuwe situaties, kan je ook het bezoeken van een restaurant met je hond oefenen. Bij het oefenen van iets nieuws is het altijd belangrijk dat je makkelijk begint. Dat houdt in:

 • Bezoek een restaurant op een rustig moment van de week/ dag
 • Ga eerst voor een kopje koffie en niet direct voor een uitgebreide maaltijd
 • Ga nog geen gedrag van je hond ‘eisen’, maar beloon ontspanning

Wees voorbereid

In het restaurant kan je het voor je hond op een aantal manieren makkelijker maken. Ga voor succes en maak het jezelf en je hond zo makkelijk mogelijk:

 • Neem een kleedje mee waar je hond aan gewend is (bij voorkeur heb je je hond thuis al geleerd dat hij beloond wordt voor het betreden van dit kleedje)
 • Zorg voor een lekker kluifje of een gevulde Kong (waar je hond een poosje ziet mee is) en een bakje water
 • Kies in het restaurant een plekje waar je hond in een hoek kan liggen. Zo beperk je hem, om te voorkomen dat hij her en der gaat buurten, en geef je hem de meest rustige omgeving.

Gedrag naar mensen en honden

Maak je je zorgen over het gedrag van jouw hond naar vreemde mensen en andere honden? Lees dan hier verder over de situatie op jouw hond van toepassing is:

Hond onzeker agressie

Hond vertoont agressie omdat hij onzeker is?

Een hond die onzeker is, vertoont mogelijk agressie.

Je verwacht het misschien niet, maar veel honden vertonen agressief gedrag omdat ze ergens bang voor zijn. Agressie wordt vaak geassocieerd met stout en ongewenst gedrag, dat je hond zo snel mogelijk moet afleren. Echter, een hond straffen voor zijn agressieve gedrag kan heel verkeerd uitpakken. Als je begrijpt dat agressie vaak vanuit angst komt, begrijp je dat misschien beter. Een hond straffen omdat hij bang is, is natuurlijk heel gek.

Onder agressief gedrag, valt bijvoorbeeld grommen en bijten. Ook signalen waarvan we weten dat die leiden tot agressie, worden onder agressief gedrag geschaard. Zoals fixeren, lip optrekken en in sommige gevallen ook blaffen.

Waarom gedraagt de hond zich agressief?

Agressief gedrag wordt door honden vaak ingezet om hetgeen dat ze eng vinden, op afstand te houden. Je hond kan niet praten en dus ook niet vertellen wat hij graag zou willen. Wij, als hondeneigenaren, moeten ons dus verdiepen in de communicatie van onze hond. Zo kunnen wij de hond begrijpen en hem geven wat hij nodig heeft.

Agressie is dus communicatie. In veel gevallen, zal de hond al signalen hebben geuit van ongenoegen. Deze signalen zijn echter subtieler dan agressief gedrag en worden niet altijd opgemerkt. Dit kunnen vermijdende signalen zijn, zoals wegkijken. Ook spanningssignalen geven aan dat de hond zich niet goed voelt in de situatie. Dergelijke signalen zijn bijvoorbeeld gapen of hijgen.

Wordt je hond niet gehoord, als hij eenmaal agressief gedrag laat zien? Dan moet hij dus nóg duidelijkere taal spreken. Voor een hond zit er dan niet veel anders op dan zijn tanden te gebruiken. Als niets anders helpt, dan is dat zijn uiterste middel. En meestal een vrij succesvol middel. Laat het dus niet zover komen en herken agressie op tijd. Je hond leert van succeservaringen. Je kunt je dus voorstellen dat agressief gedrag vaak van kwaad tot erger gaat, wanneer er door de eigenaar niet juist gehandeld wordt!

Hoe ga ik om met agressief gedrag?

Om te begrijpen hoe belangrijk het is om het gedrag van je hond in goede banen te leiden, is het belangrijk dat je bovenstaande informatie goed begrijpt. Als je begrijpt waarom je hond doet wat hij doet, dan begrijp je ook dat jij degene bent die je hond hierbij moet helpen.

Hoe help ik mijn hond aan ander gedrag?

 1. Zoals je uit de informatie hierboven hebt begrepen, handelt je hond op een manier die voor hem zinvol is. Hem resultaat oplevert. Het is dus allereerst belangrijk dat je zorgt dat je hond geen reden meer krijgt om agressief gedrag in te zetten
 2. Leer je hond een positievere associatie met hetgeen waar hij bang voor is. Waarbij veiligheid voor alle betrokken partijen altijd je hoogste prioriteit moet hebben
 3. Vanuit daar ga je aan de slag met het aanleren van ander, voor ons gewenst, gedrag. Wanneer je hond van dit nieuwe gedrag succes ervaart, zal hij gemotiveerd raken om dat gedrag te herhalen. Herhaalt hij dit gedrag heel vaak, dan wordt het zijn nieuwe gewoonte.

Is je hond agressief naar andere honden of vreemde mensen? >>

Mijn hond is heel druk

Mijn hond is heel druk

“Mijn hond is heel druk”, komt deze zin je bekend voor? Lees dan verder. Waarom is je hond zo druk? Achterhaal de oorzaak van het gedrag, zodat je kunt werken aan de juiste oplossing. Welke oorzaak speelt een rol bij jouw hond?

Wanneer is je hond heel druk?

Belangrijk om te weten is: wanneer is je hond heel druk? Het antwoord gaat je helpen bij de verklaring van het gedrag van jouw hond.

Beantwoord de volgende vragen:

 • Op welke plekken is de hond heel druk?
 • Op welke momenten van de dag is de hond heel druk?
 • Wat is er in de buurt op momenten dat de hond heel druk wordt?

Belangrijk om te weten, om de oorzaak van het drukke gedrag te achterhalen, is waardoor het drukke gedrag wordt veroorzaakt. Mogelijke oorzaken van druk gedrag zijn:

 • Omstandigheden waar je hond erg enthousiast van raakt
 • Een omgeving waar je hond veel spanning ervaart
 • Teveel energie

Welke van de bovenstaande mogelijke verklaringen kan een rol spelen bij het gedrag van jouw hond?

Uiting van spanning

Elke hond gaat anders om met spanning. Lees hier ook het artikel over coping. Sommige honden worden heel druk als de situatie spannend voor hen is. Dit kan door de omgeving komen, maar ook door dat wat er op dat moment aanwezig is in de omgeving. Bijvoorbeeld: vreemde mensen, andere honden etc. Het is dan belangrijk je hond te leren wennen aan deze situaties, zodat daardoor het drukke gedrag zal afnemen.

Zelfbeheersing

Is je hond vooral ontzettend enthousiast, bijvoorbeeld in een situatie waarin hij weet dat hij iets leuks gaat doen? Dan is het belangrijk dat je je hond leert om zichzelf te beheersen. Je hond kan bijvoorbeeld tegen mensen opspringen of heel snel door de deur willen. Het is dan zaak je hond te leren dat kalm gedrag hem meer succes oplevert.

Basis behoeften

De ene hond heeft meer behoefte aan ‘werk’ dan de andere hond. Zeker bij honden die gefokt zijn als werkhonden ras(lijn), heb je vaak te maken met een hoge werkdrift. Zo zijn er veel bezigheden en activiteiten voor honden die nodig kunnen zijn te voorzien in je hond zijn behoeften. Het is belangrijk je hond voldoende uitdaging, maar ook rust, te bieden.

Vuurwerk hond

Je hond en vuurwerk

Je hond en vuurwerk, hoe ga je daar nu het beste mee om?

Vuurwerk is iets wat honden, en veel andere dieren, niet begrijpen. Vuurwerk is onvoorspelbaar en maakt harde geluiden en lichtflitsen. Honden kunnen er erg van schrikken en er daardoor ook heel bang voor worden.

Hoe ga je om met vuurwerk i.c.m. je hond?

Om te weten hoe je het beste kunt omgaan met vuurwerk in relatie tot je hond, is het belangrijk om te weten hoe je hond reageert op vuurwerk. Niet alle regels gaan op voor elke hond. Ik zal dus hieronder zo specifiek mogelijk onderscheid maken tussen verschillende situaties.

Sowieso kan je beter het zekere voor het onzekere nemen. Een angst voor vuurwerk kan lastig te herstellen zijn. Bovendien kunnen honden leren generaliseren. Dus waar ze in eerste instantie alleen bang waren voor vuurwerk, kunnen ze vervolgens bang worden voor onweer of andere geluiden en signalen die in eerste instantie gerelateerd waren aan de vuurwerkangst. Voorkomen is dus zeker beter dan genezen.

De weken voorafgaand aan oud & nieuw

Dit is de periode waarin al zo nu en dan een knal te horen zal zijn, of erger, afhankelijk van de regio waarin je woont. De manier waarop je hiermee idealiter omgaat, hangt erg af van je hond.

In alle gevallen:

 • zoek het vuurwerk niet op
 • wees voorzichtig met je hond in de buurt van vuurwerk als hij het leuk vindt om te apporteren
 • blijf zelf rustig

Daarnaast is het belangrijk om te weten in welke context je hond wel of niet angstig reageert. Er zijn bijvoorbeeld honden die zich in huis heel senang voelen, maar buiten niet.

Als je hond (nog) niet bang is voor vuurwerk

In dit geval hoef je er niet veel mee. Let goed op het gedrag van je hond als er een knal klinkt. Zie je dat je hond schrikt, volg dan de knal zo snel mogelijk op met iets positiefs, wat dat voor je hond ook is. Idealiter leert je hond dat er na de knal een feestje volgt. “Laat maar komen die knal, want knaller leveren iets heel leuks op”, is wat je hond op deze manier leert.

Als je hond reageert op het geluid, maar nog goed af te leiden is

Na elke knal geef je je hond direct iets wat hij heeeeeel erg leuk vindt. Meestal is dat geen aai over de bol. Het kan wel zijn: samen spelen, stoeien, een trekspelletje, een bal apporteren, een stukje worst, etc. Iets waar je hond in ieder geval heel enthousiast en vrolijk van wordt. Herhaal je dit vele malen, dan hoop je op een gedragsverandering in reactie op de knallen. Namelijk: geen bezorgdheid, maar: “hé baas, volgens mij vergeet je iets”.

Als je hond zo bang is dat hij wil vluchten en niet meer af te leiden is

Kan je je hond is geen geval meer verleiden tot een interactie of het aannemen van zijn favoriete beloning wanneer er sprake van vuurwerk is, dan vervalt de mogelijkheid om aan de knal een positieve beleving te koppelen. Het kan dan voor nu meer aan op management dan op training. Dit houdt in dat je de situaties gaat vermijden waarin je hond dusdanig angstig is.

 • Creëer in huis een plaats waar je hond zich zo veilig mogelijk voelt
 • Zorg dat je hond geen flitsen ziet en de knallen zo min mogelijk hoort
 • Kijk of je je hond in huis kunt verleiden tot afleidingen als hersenwerk
 • Zoek buiten plekken op die zo rustig mogelijk zijn en houd de wandelingen zo kort mogelijk
 • Lukt het buiten tóch om wat interactie met je hond te creëren, zet dat dan zeker door en maak de wandelingen zo leuk en positief mogelijk

Als je hond heel erg angstig is, forceer dan niets. Doe wat je kan, kijk of je je hond kunt ondersteunen met middelen als supplementen of medicatie en zoek vooral even geen uitdagingen op.

Op oudejaarsavond

De avond zelf is natuurlijk de extreemste situatie met de hardste knallen. Voor alle honden eigenaren geldt:

 • Zoek het vuurwerk niet op en houd zoveel mogelijk afstand
 • Ga niet met je hond naar buiten als het vuurwerk op zijn heftigst is
 • Maak je laatste korte uitlaatrondje als het nog redelijk rustig is
 • Doe ‘s avonds de gordijnen dicht en een muziekje aan
 • Laat je hond liggen waar hij wil liggen, ook al is dat onder de bank
 • Je hond mag gerust bij je komen liggen en steun zoeken
 • Probeer ‘s avonds af te leiden met voer en evt. spel of een combinatie
 • Is je hond er voor in? Geef om 0:00 de allerlekkerste kluif
 • Neem je hond deze nacht gerust mee naar bed of de slaapkamer in

Kan je nu al inschatten dat deze avond een regelrechte hel wordt voor je hond? Bezoek dan op tijd de dierenarts en overleg over kalmerende medicatie die je op tijd kunt geven.

Je hond en vuurwerk in het nieuwe jaar

Je hebt nu ervaren hoe het je hond vergaan is en of dit redelijk positief is geweest of een verschrikking voor je hond (en dus waarschijnlijk ook voor jou).

Wat kan je hiermee voor volgend jaar, behalve hopen op een vuurwerkverbod?

 • Boek op tijd een verblijf in een vuurwerk vrij gebied
 • Start met vuurwerktraining: je hebt nu een jaar om je hond minder gevoelig te maken voor vuurwerk!
 • In de maanden voor oudjaar kan je starten met supplementen of medicatie die vaak een inwerktijd hebben van een week of 8

Sterkte!

Vragen? Mail naar info@hondentaak.nl

Oorzaken onzekerheid hond

Wat veroorzaakt onzekerheid bij jouw hond?

Wat de zijn de oorzaken van onzekerheid bij een hond?

Afkomst van de hond

Het is belangrijk om te weten dat de eerste periode van het leven van je hond een heel belangrijke rol speelt bij de rest van zijn leven. Eigenlijk begint het zelfs voor die tijd al, met de genen die jouw hond mee krijgt van de vader- en moederhond. Zo blijkt angst overerfelijk te zijn en daarom is het geen goed idee om te fokken met honden die (te) angstig of onzeker zijn.

1.De genen die jouw hond heeft meegekregen van zijn vader en moeder

Angst is erfelijk.

Een angstige hond kan dus angstige pups voortbrengen.

In het nest heeft de moederhond een voorbeeld rol. In die eerste 8 weken, dat de pup nog bij de moederhond is, is het al heel belangrijk dat er een begin wordt gemaakt met de socialisatie. In het nest worden karakterverschillen tussen de pups zichtbaar. De ene pup is ondernemend en de andere pup afwachtend. Dit zegt echter niet alles over de volwassen hond die deze pup straks wordt.

2. De socialisatie in het nest bij de fokker van jouw hond.

In de eerste weken van zijn leven doet je hond al ervaringen op.

Deze ervaringen zijn de basis voor jouw pup.

Als de pup geadopteerd is

Als het goed is komt een pup rond 8 weken of later bij zijn nieuwe gezin. De moederhond en zijn broertjes en zusjes blijven achter. Uiteraard is deze periode voor een pup heel onzeker.

Alles wat je hond meemaakt aan (positieve en negatieve) ervaringen, tekenen hem. Door deze gebeurtenissen leert een hond. Wie is te vertrouwen, waar doe je leuke ervaringen mee op en waarmee minder leuke ervaringen? Wanneer voel je je veilig en onveilig? Wat is leuk om te doen en wat niet?

3. De levenservaringen die jouw hond opdoet bij zijn (eerste) eigenaar.

Waar doet je hond ervaringen mee op? Zijn deze positief of negatief?

Dit zorgt voor een stevige fundering van bewustwording en is soms al onomkeerbaar.

Het is dus heel belangrijk om je bewust te zijn van de leerervaringen van jouw hond. Welke ervaringen heeft jouw hond in zijn leven opgedaan en wat heeft hem dat verteld?

Het opgroeien van een jonge hond

Met alle aspecten in het leven heeft jouw hond nu een ervaring opgedaan. Zowel positief als negatief. Alles wat hij nu geleerd heeft is voor jouw hond de huidige waarheid. Deze waarheid wordt in het vervolg van zijn leven bevestigd of ontkracht, voor verdere levenservaringen.

4. Bevestiging van deze eerder opgedane leerervaringen

In hoeverre worden ervaringen bevestigd of ontkracht?

Kunnen slechte ervaringen nog omgezet worden in een goede associatie? Andersom kunnen positieve associaties zeker toch teniet worden gedaan.

Gedurende zijn hele leven kan je hond slechte ervaringen opdoen die een grote impact hebben op de associatie die je hond had of heeft t.o.v. diverse aspecten in het leven. Andersom kan echter heel lastig zijn en soms zelfs onmogelijk. Sommige gedragingen die zijn ontstaan vanuit onzekerheid, zullen levenslange aanpassingen vergen. Als een stevige stabiele basis mist, kan dit het leven van de hond later zeer zeker beïnvloeden.

Onzekerheid bij je hond en de oorzaken

Zoals je begrijpt heeft onzekerheid dus te maken met alle aspecten van het leven van de hond, vanaf zijn geboorte, de eerste ervaringen die hij opdoet (of een gebrek daaraan) en zijn verdere levenservaringen.

Een onzekere hond kan met de juiste begeleiding zekerder worden, maar gedane zaken nemen soms geen volledige keer.

Hoe leert een hond?

Hoe leert een hond?

Om je hond gewenst gedrag te leren, is het handig om te weten op welke manier je hond leert 🙂 Die leerprincipes zijn voor alle honden hetzelfde, ongeacht leeftijd of ras.

Je hond leert door:

 • De consequenties van zijn gedrag
 • Voorspelbaarheid/ associaties

Je hond leert enerzijds doordat hij ervaringen opdoet met alles wat hij waarneemt in zijn omgeving. Anderzijds leert hij van zijn eigen gedrag.

Wanneer je hond succes ervaart van bepaald gedrag, heeft hij de neiging om dat gedrag te herhalen. Dit kan in sommige situaties in je nadeel werken, maar je kunt dit ook juist goed gebruiken bij het trainen van je hond!

Bijvoorbeeld:

 1. Je hond jaagt graag op katten. Dit gedrag veroorzaakt adrenaline en geeft daardoor een lekker gevoel. Dit gedrag is voor je hond zelf belonend.
 2. Je hond is dol op hondenkoekjes. Geef je hem een koekje als je hem roept, je hond leert dat komen op commando hem wat lekkers oplevert.

Hierboven zie je dat je de motivatie van je hond soms heel goed kunt gebruiken tijdens training, maar dat sommige eigenschappen van je hond ook een uitdaging kunnen zijn.

Belangrijk om te weten

Daarbij is het belangrijk te weten:

 • Je hond leert context gebonden
 • Gedrag wordt een gewoonte door herhaling
 • Honden zijn gebaat bij duidelijkheid en voorspelbaarheid

Kennis van woorden heeft je hond niet, dus die betekenissen van woorden moet je hem eerst leren. Maak je hond dus eerst duidelijk wat je van hem wilt, voordat je commando’s gebruikt.

Probeer duidelijk en consequent te zijn en nieuwe kennis over te brengen in een rustige omgeving. Een pup leer je natuurlijk nieuw gedrag, maar ook een oudere hond kan je nog prima dingen leren. Een hond is dus ook nooit te oud om te leren. Wel kunnen (ongewenste) gedragingen bij een oudere hond lastiger zijn om te veranderen, vanwege ingesleten patronen.

Als je hond niet luistert, dan is daar een reden voor. Door middel van training op de juiste manier, kan je je hond betere gehoorzaamheid aanleren.

Hondentraining fabels

De 3 meest hardnekkige fabels

Hondentraining fabels.

Helaas bestaan er in ‘honden training land’ nog een aantal hardnekkige hondentraining fabels, die met mij vele trainers graag de wereld uit willen helpen.

1. Je mag een angstige hond niet steunen

Deze stamt nog uit de tijd dat gedacht werd dat honden slechts gedrag konden vertonen en dat emoties bij honden niet bestonden. Inmiddels weten we beter en daarmee is ook het advies voor aanpak veranderd.

Een hond voelt zeker emoties en kan dus angst voelen. Wanneer je hond angstig is, leeft hij in de overlevingsmodus. Op dat moment kan je je hond niets anders leren dan hoe hij het beste aan deze enge situatie kan ontsnappen. Angst kan je niet verergeren door steun te bieden.

Het emotionele systeem lijkt erg op die van mensen. Bedenk een situatie waarin je zelf bang bent. Wat zou er gebeuren als iemand je in deze situatie steunt? Ik denk dat je nu zelf ook begrijpt dat dat je angst nooit erger maakt.

Iemand die zelf bang is, kan jou wel alert maken in een situatie die jij in eerste instantie niet eng vond. Ook kan iemand je hysterisch betuttelen, dat valt niet onder het geven van steun. Op deze manier kan je het ook betrekken op je hond 🙂

2. Je moet het honden samen laten uitzoeken

Regelmatig wordt het nog geroepen in de wandelgebieden, van de ene hondeneigenaar tegen de ander. Helaas wordt dat slechte advies ook nog regelmatig opgevolgd.

Je hond hoeft geen aanval van een andere hond te ondergaan. De andere hond moet in dit geval worden teruggefloten door zijn eigenaar. Een hond die het ‘zelf moet oplossen’ kan daarbij zichzelf noodgedwongen ongewenst gedrag aanleren en dat is niet iets wat je als hondeneigenaar wilt laten gebeuren.

Bescherm je hond en laat het hem zeker niets zelf oplossen, met alle gevolgen van dien.

Dit betekent ook weer niet dat je je hond van elke situatie wilt weerhouden, want natuurlijk is het goed dat hij leert communiceren met andere honden en dat hij weerbaar wordt. Maar dit heeft zeker zijn grenzen.

3. Je hond moet er maar gewoon doorheen

Er doet zich een, voor jouw hond, moeilijke situatie voor. Hup, pak de lijn en sleur hem erdoor heen. Want zo went hij er wel aan. Nee dus.

Er is een verschil tussen ‘socialiseren’ en ‘traumatiseren’. Wil je je hond op een goede manier iets leren, dan doet hij ervaring op met een situatie. Hij vindt er niet zo veel van, of hij vindt het leuk. Op deze manier leert je hond omgaan met de omgeving.

Maar het kan ook anders. Stel je je hond ergens aan bloot, waar je hond angst door krijgt, dan leer je je hond de verkeerde dingen. Namelijk: dat die situatie helemaal niet leuk is en vooral in de toekomst vermeden moet worden.

Zo vinden we bijvoorbeeld weleens dat alle honden door iedereen geaaid moeten kunnen worden. Waar is dat op gebaseerd? Jij wil toch ook niet door iedereen geaaid worden? Je hond mag heus ‘nee’ zeggen. In sommige gevallen is je hond op andere gedachten te brengen en gaat hij het alsnog waarderen. Maar soms ook niet!

Overige hondentraining fabels

Naast deze 3 hondentraining fabels die de gemiddelde hondentrainer heel vaak hoort, zijn er nog vele anderen.

Zoals:

Blaffende honden bijten niet (ik zou het niet proberen!), bijtende honden zijn vals (vaker juist angstig), een kwispelende hond is blij (of hij is op jacht of hij is zeer gespannen) en elke hond vindt het leuk om te spelen (niet waar en dan hoeft hij het dus niet te leren).

Ken je nog een hondentraining fabel? Reageer hieronder en deel hem.

P.s. lees hier meer over positieve hondentraining >>

Hond onzeker bij andere honden

Is jouw hond onzeker bij andere honden?

Hond onzeker bij andere honden.

Honden kunnen heel onzeker zijn in de buurt van andere honden. Daar zijn diverse oorzaken voor, van onvoldoende goede socialisatie tot slechte ervaringen of pijn.

Hoe weet je dat je hond onzeker is?

Je hond kan natuurlijk niet praten. En toch kan je zien aan je hond dat hij onzeker is naar andere honden. Maar hoe?

 • Lichaamstaal: de houding van zijn lichaam verraad veel over de emotionele toestand waarin je hond zich bevind.
 • Gedrag: een onzekere hond kan zich uiten op veel verschillende manieren. Lees hier meer over wat we noemen coping.
 • Spanningssignalen: een onzekere hond laat vaak spanningssignalen of stresssignalen zien. Het is handig om deze signalen te herkennen, zodat je leert begrijpen hoe je hond zich voelt.

Hoe maak je je hond zekerder?

Een hond help je door hem te steunen in de situaties die hij moeilijk vindt. Daarin is het belangrijk dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Er is niets aan de hand, dus jij reageert ontspannen. Dat betekent bijvoorbeeld:

 • Je praat met vrolijke stem.
 • Je treed kordaat maar vriendelijk op in lastige situaties
 • Je houdt de lijn ontspannen vast

Door je hond op de juiste, ontspannen, manier door situaties te loodsen die hij spannend vindt maar aankan, zal je hem helpen zekerder te worden.

Wat moet je vooral niet doen?

Wat je natuurlijk niet wilt doen is je hond nóg onzekerder maken of bevestigen in zijn onzekerheid. Daarmee verbetert zijn gedrag immers niet. Met welk gedrag maak je je onzekere hond alleen maar onzekerder naar andere honden?

 • schreeuwen
 • dwingen
 • forceren

Jouw hond heeft iets te leren, leer het hem met beleid 🙂 Met bovenstaande aanpak beïnvloed je in het beste geval het gedrag van je hond, maar je maakt hem er geenszins zekerder door.