Bange hond

Sommige honden zijn angstig aangelegd. Redenen waardoor je hond angstig is, kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Erfelijk: angst is erfelijk. Dit is dus ook iets om op te letten als je een pup aanschaft. Hoe angstig zijn de ouders van de pup?
 • Ervaringen: slechte ervaringen, maar ook een gebrek aan ervaringen, kunnen een reden zijn voor angst. Een gebrek aan socialisatie kan hierin een rol spelen.

Angst zien we daarom ook vaak bij honden uit opvang situaties: als je hond weinig heeft ervaren in zijn leven, is de kans groot dat hij veel dingen (heel) eng vindt. Als pup leert een hond het snelst gewenning. Maar ook een volwassen angstige hond kan nog veel leren.

Gratis video

Meer leren over angst bij jouw hond, de oorzaak van deze angst en de mogelijkheid om de angst te verminderen? Vraag hier de gratis video aan:

Coping

De manier waarop je hond omgaat met spannende of enge situaties, zegt iets over zijn ‘coping-mechanisme’. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

Vaak is dit typerend voor je hond, zal hij in de meeste situaties op dezelfde manier reageren. Echter, dit kan wel veranderen. Zeker als je hond net bij je is komen wonen. Vaak reageren honden in beginsel angstig. Zodra ze wat meer vertrouwen krijgen of zich gesteund voelen, kan dit veranderen in (angst) agressie.

Vaak zien honden eigenaren meer urgentie in het oplossen van angst, zodra dit overgaat in agressie. Maar in alle gevallen is angst een welzijn probleem voor jouw hond.

De oplossing

Ik begrijp dat je je hond graag minder bang wilt maken.

Angstige hond

Belangrijk hierbij is:

 • Houd rekening met de grenzen van jouw hond
 • Leer hondentaal: honden kunnen niet praten, maar ze vertellen wel van alles
 • Forceer niet
 • Bouw vertrouwen op
 • Maak kleine stapjes
 • Pas de situatie aan als dat nodig is

Met een angstige hond is ongeduld je slechtste eigenschap. Je hebt namelijk rekening te houden met het tempo van je hond en niemand kan je vertellen wanneer jouw hond vertrouwen krijgt. Ik kan je wel vertellen wat de beste manier is om dat te bereiken.


2 thoughts on “Bange hond

 1. Het is weer helemaal mis met Pepper, gedrag is weer ineens angstig en ze plast zelfs weer in huis. Ik denk zelf dat dit gedrag er weer is nadat er een paar keer is geschreeuwd naar haar toen ze hard blafte (door mijn dochter) Echt 100% goed is het echter nooit goed gegaan, maar we waren tevreden met 50%. We hadden het geaccepteerd, genoten dubbel en dwars van de mooie momenten buiten.
  Ik ben naar de dierenarts (zonder Pepper, dat gaat nu echt niet) geweest en alles goed uitgelegd. Ik kreeg voor een maand clomibicalm slaat dit niet aan dan kijken we verder. Voor nu gebruik ik de aanpak van het begin, rustig aan en niets forceren. En vooral mezelf niet verliezen in negativiteit. Alle tips zijn welkom

 2. Het is weer helemaal mis met Pepper, gedrag is weer ineens angstig en ze plast zelfs weer in huis. Ik denk zelf dat dit gedrag er weer is nadat er een paar keer is geschreeuwd naar haar toen ze hard blafte (door mijn dochter) Echt 100% goed is het echter nooit goed gegaan, maar we waren tevreden met 50%. We hadden het geaccepteerd, genoten dubbel en dwars van de mooie momenten buiten.
  Ik ben naar de dierenarts (zonder Pepper, dat gaat nu echt niet) geweest en alles goed uitgelegd. Ik kreeg voor een maand clomibicalm slaat dit niet aan dan kijken we verder. Voor nu gebruik ik de aanpak van het begin, rustig aan en niets forceren. En vooral mezelf niet verliezen in negativiteit. Alle tips zijn welkom

Comments are closed.