Als mensen mijn hulp inroepen, gaat een deel van mijn advies over de basis behoeften van een hond. Daaronder vallen vanzelfsprekend: water, voer, uitlaten en een slaapplaats. Maar per individu verschillen die behoeftes nogal. De ene hond heeft nou eenmaal wat anders nodig dan de ander. Het gaat er altijd om een goede balans te vinden tussen voldoende uitdaging en goede rust. En daar komt vaak een zekere bezigheidstherapie bij kijken.

Wandelen

De meest vanzelfsprekende bezigheid met onze hond, is wandelen. Ook hier heeft de ene hond iets anders nodig dan de ander. Ik heb veel te maken met honden die niet gewenst reageren op prikkels in de omgeving. Honden die blaffen naar andere honden en mensen bijvoorbeeld. Een wandeling is dan vaak niet ontspannen. Er kunnen wijzigingen in de wandeling aangebracht worden, er kan getraind worden met de hond voor beter gedrag etc. Ook hier is een balans te herstellen. Omdat de wandelingen in eerste instantie geen ontspanning brengen, is het des te belangrijker om bezigheden te zoeken die passen bij het individu (zowel de hond als de eigenaar). Het gaat dan om bezigheden die de hond voldoende uitdaging geven en die bij voorkeur in huis of eigen tuin uitgevoerd kunnen worden. Ik ben dus constant op zoek naar leuke mogelijkheden.

behoeften hond

Uitdaging

Bij voorkeur kies ik voor bezigheden waar de hond zijn neus en denkvermogen moet gebruiken. Een hond gebruikt dan veel energie en wordt hier moe van, zonder teveel opwinding. Opwinding kan leiden tot ongewenst gedrag, dus rust is altijd een goed idee. Hersenwerk, puzzels en neuswerk zijn voor alle honden geschikt. Veel honden vinden dit leuk, er is voor bijna elke hond iets te bedenken dat past bij zijn interesses. Bovendien is het een fijne afwisseling met training en verbetert het de band tussen hond en eigenaar. Of je hond nu jong of oud is, klein of groot, voor dit soort bezigheden maakt dat niets uit. Wanneer er materiaal bij komt kijken, is dat bijna altijd verkrijgbaar in diverse maten.

Zekere hond

Heb je een vrij zekere hond, die houdt van actie, dan is de Kong Wobbler een leuke verrijking. Zie hier een filmpje op Facebook waar mijn honden de Wobbler voor de eerste keer gebruiken. Altijd gebruiken onder toezicht, je kunt hier de maaltijd mee voeren zodra je hond doorheeft hoe het werkt. Een leuke bezigheidstherapie. Wel één waar wat meer opwinding bij komt kijken, dan de meeste hersenwerkjes.

Wanneer je gaat samenwerken met je hond en je hem kunt uitdagen om dingen te proberen die hij niet kent, zal zijn zelfvertrouwen groeien. Zo kan je je hond bijvoorbeeld leren om tegen een bal te duwen:

hond leren bal duwen

Vulbare Kong

Een manier om je hond bezig te houden, is de vulbare Kong , een hondenspeeltje waar je hondenvoer in kunt doen.

Hersenwerk

Misschien heb je er weleens van gehoord, hersenwerk is een soort ‘puzzelen voor honden‘. De hond gebruikt hierbij zijn neus en denkvermogen. Je gebruikt brokjes of beloningen en/of een favoriet speeltje van de hond, om hem aan te zetten tot actie. Het is over het algemeen rustige actie, waarbij de hond gecontroleerd wordt aangezet tot het zoeken. Zijn motivatie is in de meeste gevallen het vinden van eten. Deze bezigheid kan de hond leren om beheerst te werk te gaan, met de juiste begeleiding van zijn eigenaar. Op Facebook heb ik een filmpje geplaatst van een simpele samenwerking tussen hond en eigenaar waarbij je niets anders nodig hebt dan je handen en een brokje of beloning voor jouw hond.

Wil je graag hersenwerken onder (online) begeleiding: ik heb 10 hersenwerk puzzels van het begin tot het eind uitgewerkt in video. Je vind hier een overzicht van de materialen die je nodig hebt. Na inschrijving ontvang je toegang tot een online leeromgeving, waar je toegang krijgt tot alle video’s en uitleg. Hierin leer je hoe je begint met hersenwerk en hoe je elke puzzel kunt uitbreiden naar een hoger niveau.

Volg hier gratis een les van de online cursus Hersenwerk.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

One thought on “Bezigheidstherapie

  1. Wat ik zelf vaak doe, ik een lekker boertje, bv stukje gedroogde long, in een leeg medicijndoosje of ander leeg doosje doen en die verstoppen. Fantastisch vinden ze het.
    Eerst verstopte ik ze in wc rolletjes, maar onze oudste hond van 7 jaar at ook t wc rolletje nodig
    Dat is wel een beetje een probleem als je zoekspelletjes doet, de ander wil ook meedoen. Zij heeft nogal een beetje last om wat te dik te worden dus moeten we iets zoeken met weinig calorieën. En dat is long gelukkig

Comments are closed.