Grommen afleren

Je hond gromt en dat wil je hem graag afleren. Want grommen is iets wat je hond niet mag doen. Toch?

Waarom gromt je hond?

Honden vertonen gedrag met een reden. Je hond gromt dus niet zomaar. Er is een reden dat hij gromt en als je grommen wilt afleren is het zaak om te weten waarom je hond gromt. Grommen is communicatie. Allereerst heeft je hond dus een reden om te grommen en vervolgens wil hij er iets meer bereiken. Grommen is meestal een waarschuwing. Wat je hond eigenlijk wil zeggen is: “Je moet nu stoppen, anders ga ik bijten”.

Een hond kan niet praten en heeft dus een andere manier om te vertellen wat hij voelt. Grommen is daar 1 van. Er bestaat een kans dat de hond gaat bijten als het grommen genegeerd wordt. Grommen is dus een serieuze waarschuwing.

Om te begrijpen waarom je hond gromt, moet je het volgende achterhalen:

1. Waar gromt je hond naar?

Het eerste wat belangrijk is om te weten: waar gromt je hond naar? Wat is de bron van irritatie? Het geeft al veel informatie om dat te weten. Is het een andere hond? Een onbekend persoon? Een kat?

2. In reactie waarop gromt je hond?

Wat doet degene waarnaar je hond gromt, waardoor je hond gromt? Op welk gedrag van die ander, reageert je hond? Is het omdat die ander dichterbij komt? Omdat de andere hond naar jouw hond kijkt? Of gromt? Of willen mensen hem aaien en gaat hij dan grommen?

Kortom: wat lokt het grommen uit? Op welk moment begint jouw hond met grommen? Wat moet die ander doen, om jouw hond aan het grommen te krijgen?

Je hond grommen afleren, hoe doe je dat?

Ten eerste: wees blij dat je hond gromt. Dat klinkt misschien gek, maar grommen is een waarschuwing. Vergelijk het met:

Iemand doet iets wat je vervelend vindt. Je kunt nu op 2 manieren reageren:

 • Je vertelt deze persoon dat je het niet prettig vindt en graag wilt dat hij stopt
 • Je geeft deze persoon een klap in zijn gezicht

Wat is aardiger?

Je hond is dus eigenlijk beleeft, door (eerst) te grommen. Als waarschuwing. “Nu moet je stoppen want ik vind het onprettig”. Straf je hond dus nooit voor grommen. Grommen is communicatie.

Maar wat dan wel?

Voorkomen dat je hond gromt

De beste manier om grommen af te leren, is in eerste instantie te voorkomen dat je hond gaat grommen (met het risico dat hij ‘moet’ bijten omdat er niemand ‘luistert’ naar zijn waarschuwing).

Dat doe je door:

 • Dat wat het grommen bij je hond uitlokt, niet op te zoeken
 • Je hond ander/ beter gedrag aan te leren
 • Het andere gedrag te gebruiken om het gedrag van je hond te veranderen
 • De motivatie t.o.v. de grom oorzaak te verbeteren en je hond vertrouwen te geven
 • Hem het vertrouwen te geven dat jij de situatie oplost voor je hond, zodat hij niet hoeft te grommen

Geef je hond geen reden om te grommen en het grommen zal stoppen.

Uiteraard wil je je hond daarnaast leren om zich beter te gedragen in dergelijke situaties, daar is training voor nodig!

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

4 thoughts on “Grommen afleren

 1. Mijn hond gromt ook tijdens spel.
  Zowel met honden als met mij. Bv met een trekspeeltje.

 2. Mijn hond gromt al dik 2 jaar iedere dag naar mijn 2 kleine hondjes. Het zijn alledrie reuen, ook heb ik nog een teefje maar daar gromt hij nooit tegen. Wel weer tegen mijn oppas teefje die hier bijna iedere dag is. Als de kleintjes naar hem kijken begint hij meteen te grommen, soms valt hij ook uit, maar dat is als ze voor z’n voeten lopen.

 3. Mijn hond gromt als ik hem wil borstelen. Blijkbaar vindt hij dit niet fijn. Maar het is wel nodig om hem te borstelen.

 4. Onze Roxy gromt ook maar dan in haar spel en als ze speelt zolang ze de lip niet optrekt is het toch goed dacht ik zo.

Comments are closed.