Hoe leert een hond?

Om je hond gewenst gedrag te leren, is het handig om te weten op welke manier je hond leert 🙂 Die leerprincipes zijn voor alle honden hetzelfde, ongeacht leeftijd of ras.

Je hond leert door:

 • De consequenties van zijn gedrag
 • Voorspelbaarheid/ associaties

Je hond leert enerzijds doordat hij ervaringen opdoet met alles wat hij waarneemt in zijn omgeving. Anderzijds leert hij van zijn eigen gedrag.

Wanneer je hond succes ervaart van bepaald gedrag, heeft hij de neiging om dat gedrag te herhalen. Dit kan in sommige situaties in je nadeel werken, maar je kunt dit ook juist goed gebruiken bij het trainen van je hond!

Bijvoorbeeld:

 1. Je hond jaagt graag op katten. Dit gedrag veroorzaakt adrenaline en geeft daardoor een lekker gevoel. Dit gedrag is voor je hond zelf belonend.
 2. Je hond is dol op hondenkoekjes. Geef je hem een koekje als je hem roept, je hond leert dat komen op commando hem wat lekkers oplevert.

Hierboven zie je dat je de motivatie van je hond soms heel goed kunt gebruiken tijdens training, maar dat sommige eigenschappen van je hond ook een uitdaging kunnen zijn.

Belangrijk om te weten

Daarbij is het belangrijk te weten:

 • Je hond leert context gebonden
 • Gedrag wordt een gewoonte door herhaling
 • Honden zijn gebaat bij duidelijkheid en voorspelbaarheid

Kennis van woorden heeft je hond niet, dus die betekenissen van woorden moet je hem eerst leren. Maak je hond dus eerst duidelijk wat je van hem wilt, voordat je commando’s gebruikt.

Probeer duidelijk en consequent te zijn en nieuwe kennis over te brengen in een rustige omgeving. Een pup leer je natuurlijk nieuw gedrag, maar ook een oudere hond kan je nog prima dingen leren. Een hond is dus ook nooit te oud om te leren. Wel kunnen (ongewenste) gedragingen bij een oudere hond lastiger zijn om te veranderen, vanwege ingesleten patronen.

Als je hond niet luistert, dan is daar een reden voor. Door middel van training op de juiste manier, kan je je hond betere gehoorzaamheid aanleren.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

7 thoughts on “Hoe leert een hond?

 1. Altijd erg leuk en zeker leerzaam om te lezen.
  Tips uitproberen en met goed resultaat.
  Mijn Max (boerenfox)reageerde bij alles wat voorbij kwam.
  Sprong bijna steeds tegen het raam.
  Bank nu anders gezet, zodat Max er niet goed meer bij kan en raamfoli.
  Het gedrag is na een paar dagen enorm vermindert.
  Bedankt hiervoor.
  Mvg Max en Sandra

 2. Mijn hond volgt wildsporen en gaat dan zijn neus achterna. Zij reageert dan nergens meer op, dus hierkomen als dat wordt gevraagd is er niet bij. Kan ik dit nog goed trainen. De hond is 3 jaar.

  • Dag Burry,

   Afhankelijk van een aantal aspecten, zoals: de gehoorzaamheid zonder windspoor, de motivatie van je hond, trainbaarheid van je hond etc.

   Groetjes, Judith
   Info@hondentaak.nl

 3. Heb 1 vraag m’n maltezer leeuwtje van 6 gast bij grote honden echt tekeer als een gek als ik er langs loop
  Maar loop ik langs een klein hondje wat even groot is .is er niks aan de hand
  Wat kan ik doen dat hij ook bij grote honden gewoon doet en rustig langs kan lopen?? Gr

 4. Wat fijn om dit steeds te kunnen lezen ik leer er zeker steeds een beetje van bedankt !

Comments are closed.