Hond andere honden leren negeren

hond leren andere honden te negeren

Als je je hond wilt leren om andere honden te negeren, dan heb je daar vast een goede reden voor. Bijvoorbeeld:

 • Je hond trekt aan de lijn als hij een andere hond ziet
 • Het contact met andere honden verloopt niet (altijd) vriendelijk
 • Tijdens de wandeling wil je dat je hond bezig is met andere dingen (bijvoorbeeld jacht, speuren o.i.d.)

Of je hond nu (te) enthousiast is of niet sociaal (genoeg), het is handig als je hond in ieder geval op jouw verzoek andere honden links kan laten liggen.

Niet elke hond is gediend van andere honden. Laat je hond ook liever niet naar een aangelijnde hond lopen, tenzij je weet dat het voor de aangelijnde hond en zijn eigenaar ok is. De hond aan de lijn kan gedragsproblemen hebben, maar bijvoorbeeld ook een blessure. Waarbij contact maken met, of spelen met andere honden vaak niet gewenst is.

De mogelijkheid om je hond bij je te roepen als dat nodig is, ook als er een andere hond in de buurt loopt, is dus eigenlijk onmisbaar. Maar hoe leer je je hond deze gehoorzaamheid?


De praktijk

Als je hond erg gefocust is op andere honden, om welke reden dan ook, dan is jouw eerste uitdaging om de aandacht van je hond te verleggen. Dit kan in beginsel lastig zijn als je hond een hoge motivatie heeft om naar andere honden af te gaan. Training begint dan met het aanpassen van de situatie en het stellen van duidelijke regels en grenzen. Maak een plan voor training en bouw dit in kleine stapjes op, waarbij je steeds meer uitdaging opzoekt.

Om je hond te leren dat hij andere honden moet negeren, is het belangrijk dat je hem alternatief gedrag leert. Wat wil je dan wél dat hij doet?

 • Hoe krijg je de aandacht van je hond?
 • Creëer interactie met jou
 • Beloon voor gewenst gedrag

Zodra jij voor je hond leuker wordt, kan je ‘concurreren’ met de andere hond. Dat is de makkelijkste, en leukste, manier. De motivatie van je hond verandert in dit geval, waardoor je veel meer controle krijgt over je hond en hem eenvoudig kunt laten gehoorzamen. Omdat hij dat zelf graag wil.

Wil je je hond soms wel toestaan om naar andere honden toe te gaan, dan kan je dat doen door je hond in die gevallen toestemming te geven. Maar ook dan moet je hond wel éérst leren om andere honden te negeren.


Mis je de juiste kennis om bovenstaande in praktijk te brengen, dan kan ik je helpen. In de online cursus Sociale Hond leer je de vaardigheden om je hond te leren andere honden te negeren.

Vragen? Mail naar info@hondentaak.nl

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

9 thoughts on “Hond andere honden leren negeren

 1. Onze teckel Sientje van anderhalf, vond alle mensen, kindjes en honden leuk, tot ze loops werd, daarna gaat ze tekeer als we samen gaan wandelen, valt uit naar honden op straat, ze is gesteriliseerd.

 2. Onze hond is super gefocust op andere honden. Ik krijg op dat moment absoluut zijn aandacht niet. Met Koekjes (die hij super lekker vindt) lukt het niet, uit de situatie halen helpt niet, in zijn gezichtsveld gaan staan helpt niet. Als hij aan de lijn zit gaat hij liggen tot de hond vlakbij is en wil dan spelen (enorm trekken) Als hij los is gaat zijn staart tussen zijn benen en ben ik hem kwijt (hoever die hond ook is) dus vaak los loopt onze hond helaas niet.

  Hoe kan ik zijn aandacht krijgen, het lukt ons echt niet.

 3. Hoi,ik heb een jonge boxer van 4maand en half.thuis heb ik nog 3katjes die er al waren.eentje leeft boven en de andere 2 durven wel eens naar beneden komen.maar wanneer de boxer hun ziet loopt ze erachter.ze gromt wel niet of doen om te bijten.ik mag haar aandacht vragen en krijg dat efkes maar de katjes blijven in haar hoofd zitten en ze gaat dan weer gaan zien waar ze zitten.enkel s’avonds wanneer het wat donker is in de woonkamer en zij wat moe is mogen ze rondwandelen en loopt ze er niet achter maar houd ze wel in de gaten.wat kan ik doen zodat ze er niet meer achter loopt?iemand tips?thanks

 4. Hallo, onze Rottweiler komt uit het asiel. Aan de lijn piept hij als er een andere hond voorbij komt en dan begint hij met zijn volle macht (55 kg spieren) te sleuren. Aandacht verleggen helpt niet, traktaties ook niet. Als hij dan toch bij de andere mag is zijn interesse na 5 seconden over. Het wordt een hele opgave om eens leuk te gaan wandelen. Enige tips?

 5. Mijn chihuahua wil naar alle honden gaan, zowel groot als klein, maar niet op een zo vriendelijke manier. Ik heb al vanalles geprobeerd, helaas zonder resultaat. Het begint eigenlijk al als we thuis vertrekken, hij begint te stressen en te beven. Thuis met de andere honden gaat het goed, ook bij mijn vriendin met haar honden. Wij hebben hem van pup af mee genomen dus wel gesocialiseerd. T wordt zo erg dat ik hem zelfs niet graag meer ergens mee naartoe neem.

 6. Hoi hoi ik heb een over enthousiaste duitse herder.
  Ze wil met elke hond bevriend zijn zelfs de niet zo vriendelijke honden.
  Ze maakt rondjes, trekt aan de lijn, sluipt of gaat gewoon liggen wachtend tot de hond bij haar is.
  Ik heb al vanalles geprobeerd. Weg wandelen en dan nog eens proberen, laten zitten maar vanaf dat ze recht staat begint ze opnieuw te trekken. Voor haar gaan staan maar dan probeerd ze gewoon langst me heen te kijken. Soms helpt het als ik zeg voorbij, dan loopt ze er voorbij en kijkt ze alleen. Maar dat lukt niet altijd…
  Heb haar ook een Gentle leader om de snuit gedaan en dat helpt voor mij. In de zin als ze trekt heb ik sneller controle over haar en het is minder belastend. Tips zijn altijd welkom. Grtjs

 7. Mijn jonge boxer zit erg hoog in z’n energie
  Reageert op alles tijdens het wandelen, en trekt behoorlijk. Consentratie van 0,0.
  Tijdens wandelen sta ik regelmatig stil en probeer de aandacht van haar te krijgen. Tot nu toe met weinig resultaat. Gefrustreerd baasje en een gefrustreerde hond als gevolg.

Comments are closed.