Waarom blaft jouw hond naar andere honden, vreemde mensen en afwijkende dingen? Hoe kan je dit blaffen afleren?

Oorzaak van dit gedrag?

hond blaffen aflerenDe kans is heel groot dat jouw hond onzeker is over de situatie. Wat kan hij verwachten van die hond, dat mens, of die ballon/ sneeuwpop/ kinderwagen (vul maar in)? Je hond blijft op een afstandje staan. Hij blaft wellicht naar dat wat zijn aandacht trekt. Je hond onderzoekt de situatie. Zijn eerste prioriteit is veiligheid. Hij wil dus weten hoe bedreigend deze situatie is. Wij vinden misschien dat de hond zich druk maakt over niets, maar voor hem is het een serieuze zaak.

Als je wilt leren hoe je je hond in ontspanning beter gedrag aanleert, vraag dan hier de video aan:
(je wordt automatisch nieuwsbrief abonnee, maar kunt je te allen tijde eenvoudig afmelden)

Blaffen afleren

Realiseer je dat levenservaringen jouw hond vormen. Zoals onze ervaringen ons hebben gevormd. Een prioriteit van jou is dus dat je je hond op een fijne manier laat kennismaken met zijn omgeving. Zeker met dingen die hij al eng vindt. Doe je dit goed, dan kan dit problemen in de toekomst voorkomen. Zorg dus dat jouw hond niet alleen daadwerkelijk veilig is, maar zich vooral veilig voelt.

hond blaffen aflerenLaat je hond deze situatie onderzoeken. Houd voldoende afstand, dwing je hond nooit om dichterbij te komen als hij dat niet wil. Neem zoveel afstand dat het blaffen stopt. Maak nu de situatie leuk voor je hond. Doe op deze afstand een spelletje, of laat hem iets lekkers zoeken. Je hond zal met een schuin oog blijven kijken naar de reden van het blaffen. Hij is nu echter in bijzijn van deze ‘bedreiging’ leuke dingen aan het doen. Zodra hij merkt dat de situatie veilig is, durft hij misschien dichterbij. Doe dit alleen als er geen plotselinge verandering kan optreden. Zoals een hond of een mens die ineens dichterbij komt.

Neem de tijd. Heb je haast, loop dan weg van de ‘prikkel’ en ga er op een ander moment mee aan de slag.

Pas als jouw hond 100% vertrouwen heeft in een situatie, kan hij vanuit zichzelf contact maken. Hij kan leren om op de juiste manier om te gaan met andere honden, vreemde mensen en rare voorwerpen. Oefening baart kunst.

Liever niet

‘Hij moet er maar even doorheen’ werkt vaak averechts en kan jouw hond nóg angstiger maken. Het kan zelfs probleemgedrag veroorzaken. Jouw hond kan in een moment van zelfverdediging agressie inzetten. Hiermee realiseert hij een afstand tot de andere hond of het mens. Er treed namelijk een vermijdende reactie op bij de andere partij. Jouw hond lost in dit geval zelf de situatie op. Hij heeft nu iets geleerd. Namelijk: dat zijn agressie een afstand tot de ‘bedreiging’ creëert.

Heeft jouw hond eenmaal geleerd dat zijn ongewenste gedrag (voor hem) het juiste resultaat oplevert, dan zal hij dat herhalen. Laat je hond dus niet zelf de situatie oplossen.

Wat wel?

Je kunt 2 dingen doen om het gedrag van jouw hond wél te verbeteren:

 • Geef het goede voorbeeld. En dat is: als je afstand wilt, loop dan weg. Vermijden is zeker een betere keuze dan aanvallen.
 • Ga ervoor zorgen dat jouw hond een betere associatie krijgt met deze situatie.

Afhankelijk van jouw hond, neemt dit heel weinig of heel veel tijd in beslag. Heeft jouw hond al geleerd om ongewenst gedrag in te zetten als oplossing voor zijn probleem? De kans is dan groot dat het afleren hiervan meer tijd zal kosten. Merk je echter pas sinds kort dat je hond blaft naar andere honden of vreemde mensen? Dan is de kans groot dat je verder probleemgedrag kunt voorkomen.

Onderneem in ieder geval zo snel mogelijk actie. Leer hoe je op de juiste manier met deze situatie kunt omgaan. Vraag eventueel een hondentrainer om hulp. Succes!


Ik wil aan de slag met behulp van een hondentrainer

Wil je graag hulp bij de training van jouw hond? Ik help je graag met training in de praktijk. Speciaal voor honden die angstig of agressief reageren op andere honden (vaak is blaffen daar een onderdeel van) heb ik een uitgebreide online cursus gemaakt waarin alle aspecten aan bod komen. Je volgt elke week 2 lessen online en kunt altijd vragen stellen aan mij gedurende 12 weken. Als je hier meer over wilt weten, kan je deze informatie op de pagina Online Cursus Sociale Hond vinden.

 

2 thoughts on “Hond blaffen afleren

 1. Ik heb een klein hondje kruising beagle en Boomer ze is nu 4 jaar verleden jaar is ze 3 keer gebeten en nu is zei vaak aggresief naar andere honden als die voorbij lopen sommige honden niet ook doet ze sinds een tijdje naar sommige mensen blaffen die dan schrik hebben voor haar ik weet niet hoe het komt doet ze dat om mij te beschermen of uit frustratie kunt u mij helpen wat ik hier aan kan doen .

  • Hi Sylvia,

   Heel vervelend dat je hondje dit gedrag ontwikkelt.

   Ik kan je op een aantal manieren helpen. Om dit gedrag te veranderen heb ik een cursus: Sociale Hond. Deze is zowel op locatie (Wassenaar) als online te volgen.

   Als je op zoek bent naar gratis informatie, kan je je inschrijven voor mijn nieuwsbrief, me volgen via Facebook en abonneren op mijn YouTube kanaal.

   Heb je nog vragen, schroom dan niet om me te mailen op info@hondentaak.nl

   Groetjes, Judith

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *