Het is een veel voorkomend probleem: je hond reageert op straat angstig of agressief op (sommige) honden of mensen. Hoe kan je je hond leren om ontspannen te reageren op al die anderen zodat jij lekker ontspannen met je hond kunt wandelen?

hond blaffen afleren

Ontspannen wandelen met je hond?

Je hond leren om gewenst gedrag te vertonen in reactie op andere honden of vreemde mensen? Vraag hieronder de video aan, deze wordt direct per e-mail naar je toegestuurd.

(je wordt automatisch nieuwsbrief abonnee, maar kunt je te allen tijde eenvoudig afmelden)

Blaffen afleren en ontspannen wandelen met je hond

Het is belangrijk om rekening te houden met de ‘veilige zone’ van jouw hond. Die veilige zone bepaal je dus niet zelf, die is afhankelijk van je hond.

hond blaffen aflerenBeloon goed gedrag en voorkom ongewenst gedrag. Je hond heeft recht op alle vrijheid, zolang hij zich goed gedraagt. Dwing je hond nooit om dichterbij te komen als hij dat niet wil.

Leer je hond een positieve associatie met andere honden en mensen, dat betekent dat je ervoor zorgt dat je hond een fijn gevoel over houdt aan alle ontmoetingen.

Het is vooral belangrijk dat je je hond leert, welk gedrag jij wilt dat hij vertoont. Zorg dat je dát gedrag succesvol voor hem maakt, zodat hij dat graag herhaalt.

Het is belangrijk om andere honden niet (alleen maar) te vermijden, als je dat doet zal je hond wel ontspannen maar niet leren om de confrontatie aan te gaan. Het is belangrijk dat je je hond in kleine stapjes bekend maakt met situaties die voor hem moeilijk zijn.

Wat moet ik vooral niet doen?

‘Hij moet er maar even doorheen’ werkt vaak averechts en kan jouw hond juist angstiger maken. Jouw hond kan in een moment van zelfverdediging agressie of vluchtgedrag inzetten. Hiermee realiseert hij een afstand tot de andere hond of het mens. Jouw hond lost in dit geval zelf de situatie op. Hij heeft nu geleerd dat zijn ongewenste gedrag voor hem succesvol is. Ai.

Heeft jouw hond eenmaal geleerd dat zijn ongewenste gedrag (voor hem) het juiste resultaat oplevert, dan zal hij dat herhalen. Laat je hond dus niet zelf de situatie oplossen, maar neem zelf de controle over de situatie.

Wat dan wel?

Je kunt deze dingen doen om het gedrag van jouw hond wél te verbeteren:

 • Jij bent in controle over de situate
 • Garandeer je hond een gevoel van veiligheid
 • Leer je hond beter gedrag in reactie op andere honden en mensen
 • Zorg ervoor dat jouw hond een betere associatie krijgt

Het is belangrijk om met dit gedrag op de juiste manier aan de slag te gaan! Ik heb nog niet meegemaakt dat het vanzelf beter werd, wel dat het vanzelf slechter werd 😉

Ga nu op de juiste manier met (het gedrag van) je hond aan de slag en pluk de vruchten van je inzet. Waarom zou je wachten?


Ontspannen wandelen met je hond?

GRATIS

Je hond leren om gewenst gedrag te vertonen in reactie op andere honden of vreemde mensen? Vraag hieronder de video aan, deze wordt direct per e-mail naar je toegestuurd.

(je wordt automatisch nieuwsbrief abonnee, maar kunt je te allen tijde eenvoudig afmelden)

4 thoughts on “Hond blaffen afleren en ontspannen wandelen met je hond

 1. Ik heb een klein hondje kruising beagle en Boomer ze is nu 4 jaar verleden jaar is ze 3 keer gebeten en nu is zei vaak aggresief naar andere honden als die voorbij lopen sommige honden niet ook doet ze sinds een tijdje naar sommige mensen blaffen die dan schrik hebben voor haar ik weet niet hoe het komt doet ze dat om mij te beschermen of uit frustratie kunt u mij helpen wat ik hier aan kan doen .

  • Hi Sylvia,

   Heel vervelend dat je hondje dit gedrag ontwikkelt.

   Ik kan je op een aantal manieren helpen. Om dit gedrag te veranderen heb ik een cursus: Sociale Hond. Deze is zowel op locatie (Wassenaar) als online te volgen.

   Als je op zoek bent naar gratis informatie, kan je je inschrijven voor mijn nieuwsbrief, me volgen via Facebook en abonneren op mijn YouTube kanaal.

   Heb je nog vragen, schroom dan niet om me te mailen op info@hondentaak.nl

   Groetjes, Judith

 2. mijn chihuahua van 3 jaar
  blaft de ene keer wel en de andere keer niet.
  maar naar bepaalde honden altijd wel … waarom bij de ene wel en bij de andere niet?
  maakt haar dat dan dominant?

  • Hi Sonja,

   Bedankt voor je bericht.

   Dit kan te maken hebben met het feit dat je hondje de ene hond spannend vindt en de ander niet, maar ook bijvoorbeeld met hoe ze zelf in haar vel zit. Het maakt haar niet dominant.

   Groetjes, Judith

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *