Hond blaffen afleren

Je hond blaffen afleren vraagt in eerste instantie om een helder beeld van de situatie en wat er aan de hand is: waarom blaft je hond? Honden kunnen blaffen in veel verschillende situaties en om veel verschillende redenen.

Blaft je hond tijdens het wandelen naar andere honden en voorbijgangers, lees dan hier verder:

Voor alle andere situaties waarin honden blaffen, zal ik hieronder proberen een en ander zo duidelijk mogelijk te maken.

Wat wil je hond? Blaffen afleren start met begrijpen waarom je hond blaft.

Om te begrijpen waarom je hond blaft, is het belangrijk om de volgende vragen te beantwoorden:

 • Waar blaft je hond naar?
 • In welke situaties doet hij dat?
 • Welke gebeurtenis vindt er plaats waardoor de hond blaft?
 • Ervaart je hond op enige wijze succes van dit gedrag?

Als je hond op één of andere manier succes ondervindt van het blaffen, dan kan dat voor je hond een goede reden om ermee door te gaan en pas te stoppen als hij zijn zin krijgt. Wees je hier bewust van, zeker als je hond naar jou blaft om aandacht.

Hond blaft alleen thuis

Heeft je hond geleerd om alleen te zijn? Hoe gedraagt hij zich verder als hij alleen thuis is? Dit kan je eenvoudig onderzoeken door je hond eens te filmen als je weg bent.

Het kan namelijk zijn dat je hond zich niet veilig voelt als hij alleen (thuis) is. Het blaffen kan dan voor je hond een manier zijn om dat duidelijk te maken. Ga aan de slag met de situatie en leer je hond om ontspannen alleen thuis te blijven.

Hond blaft uit opwinding

Een hond kan ook gaan blaffen vanuit opwinding of frustratie. Hier kan van alles aan de hand zijn. Misschien wil de hond iets dat hij niet mag, wordt hij wild enthousiast van iets, heeft hij teveel energie of te weinig ontspanning.

Ook een tekort aan grenzen en regels (onduidelijkheid) in de opvoeding kan hier een rol spelen in het gedrag van je hond.

Hond blaft naar geluiden

Reageert je hond erg op geluiden, dan kan het betekenen dat je hond erg geluidsgevoelig is. Leer je hond dat deze geluiden iets leuks aankondigen, leid je hond af of probeer de geluiden zo veel mogelijk te dempen.

Het kan ook zo zijn dat je hond blaft naar aanleiding van een geluid dat een betekenis voor hem heeft (gekregen), zoals bijvoorbeeld de deurbel. Elke keer als de deurbel gaat, dan gebeurt er iets. Je loopt naar de deur, er staan vreemde mensen voor de deur, soms komen ze zelfs binnen… Honden leren razendsnel om te reageren op de bel en veel honden doen dit door te blaffen. Je kunt een andere bel nemen, maar dat is dus vaak geen oplossing.

Hond blaft naar mij

Heb je een idee wat je hond je wilt ‘vertellen’? Misschien wil hij naar buiten omdat hij moet plassen, wil hij dat je in actie komt omdat hij zin heeft om te spelen?

Hoe reageer jij normaal gesproken op dit gedrag? Ofwel: wat is het gevolg van blaffen, gezien vanuit het perspectief van je hond?

Als je hond naar je blaft, kan dit zijn:

 • vanuit opwinding of enthousiasme
 • je hond wil je aandacht
 • hij probeert je iets duidelijk te maken

Is het je niet volledig duidelijk waarom je hond naar je blaft, probeer de komende keren dat dit gebeurt bovenstaande informatie boven water te halen.

Blaffen afleren?

De wijze waarop je je hond het blaffen afleert, hangt samen met een duidelijk beeld van de situatie. Zoals hierboven vermeld. Heb je deze situatie helder, dan kan je je verdiepen in de oplossing. Die zal afhankelijk van de situatie bestaan uit (een combinatie van):

 • Aanleren van ander (rustig) gedrag in bepaalde situaties of in aanwezigheid van bepaalde invloeden.
 • Stoppen en voorkomen van succes van het blafgedrag van je hond, mits jij een oorzaak bent van het blafgedrag.
 • Aanpassen van de situatie zodat je hond geen reden meer heeft om te blaffen.
 • Je hond leren om beter met bepaalde situaties en invloeden om te kunnen gaan.
 • Voorzien in de (basis) behoeften van je hond en inspelen op zijn motivatie om gewenst gedrag aan te leren.

Duidelijkheid en een consequent handelen zal er uiteindelijk voor zorgen dat het gedrag van je hond verandert en dat daarmee het blaffen minder wordt of stopt.


Meer controle over je hond?

GRATIS

(je wordt automatisch nieuwsbrief abonnee, maar kunt je te allen tijde eenvoudig afmelden)

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

6 thoughts on “Hond blaffen afleren

 1. Onze chihuahua (herplaatser) is op de eerste avond dat ze bij ons kwam, gelijk ontsnapt omdat onze oudste zoon de poort heel even open had gelaten. Onze zoon is haar toen achterna gegaan en heeft haar uiteindelijk – door het nemen van een duik – te pakken gekregen. Sindsdien moet ze onze zoon niet meer. Als ze maar denkt dat hij eraan komt, begint het geblaf al. Voor de rest blaft ze naar bijna niemand, alleen naar hem. Het wordt ook van kwaad tot erger, want ze probeert hem – zo klein als ze is – ook aan te vallen en te bijten. Zou dit nog te herstellen zijn, want dit is echt niet leuk meer.

  • Hi Miranda,

   Ah gos. Ik verwacht dat het te herstellen is 🙂 Er is een vertrouwensissue. Dat moet hersteld worden, dan zal het gedrag verbeteren.

   Groet, Judith

 2. Wij hebben een labradoodle van 4 jaar oud, reu en gecastreerd. Hij is heel lief maar blaft veel. Deurbel, mensen in huis, als we weg gaan, als hij uitgaat. We hebben denk ik een aantal fouten gemaakt. Te jong gekregen, verkeerde hondenschool, aangevallen als pup door een andere hond die hem niet meer losliet. Hij is vrolijk, vriendelijk, enthousiast, sloopt niets. Maar ik wil mijn vrendje heel graag helpen. We hebben al heel veel gedaan. Andere hondenschool, antiblafband, druppels. Daarbij komt nog dat mijn man geestelijk niet sterk is. Dus dat leidt tot irritaties en soms wanhopig . Kan jij me helpen?

  • Hi Tiesje,

   Er zijn een paar opties, afhankelijk van het gedrag waar je bij voorkeur aan wilt werken.

   Als dat het gedrag is naar andere honden en vreemde mensen, dan is de online cursus Sociale Hond een goede optie.

   Mail me evt voor meer informatie: info@hondentaak.nl

   Groetjes, Judith

  • Gebruik alsjeblieft géén anti-blaf-band!!! Vreselijke on-dingen. Ik heb een 12 1/2 jarig Griekje die nu ruim een jaar bij ons woont. Hij heeft bij zijn vorige baasje altijd een anti-blaf-band om gehad als ze weg ging. Hij had enorme verlatingsangst. Hij was zo verschrikkelijk bang voor dat apparaat en was verder ook zeer angstig. In heel kleine stapjes overnieuw aan de slag gegaan met alleen thuis blijven. Het ging al snel veel beter, mede omdat er altijd 1, 2 of 3 honden bij hem in huis waren. Inmiddels wil hij soms niet mee met een wandeling en blijft dan even helemaal alleen thuis zonder geblaf of iets. Ook is hij een stoer kereltje geworden en kan hij eindelijk blij en vrij genieten. Ik hoop dat het nog jaren gaat duren! Zonder zo’n akelig ding, met tijd, geduld en veel liefde, maar ook door eigen keuzes te mogen maken is het een compleet ander hondje! Het Griekje reageert ook erg op mensen die langs het huis komen, aanbellen, bezoek. Hij gaat dan blaffen. Dat is al véél minder, doordat ik hem geruststel, benoem wat / wie er aan komt en ook mensen vraag even te bellen/appen als ze langskomen of voor de deur staan. Het kost even tijd, maar dan heb je ook wat! In jullie situatie zouden de irritaties misschien ook extra stress en meer reacties van jullie Labradoodle kunnen geven Tiesje? Hopelijk vinden jullie een weg middels positieve training om het blaffen te verminderen! Veel suc6 gewenst!

Comments are closed.