Waarom blaft jouw hond naar andere honden, vreemde mensen en afwijkende dingen? Hoe kan je dit blaffen afleren?

Oorzaak van dit gedrag?

hond blaffen aflerenEr kunnen een aantal oorzaken en redenen ten grondslag liggen aan dit gedrag van je hond.

Wat onder andere belangrijk is om te weten:

 • waar reageert je hond op?
 • welke informatie geeft de lichaamstaal van je hond je in deze situaties (hoe voelt hij zich)?
 • kan je het gedag verklaren door ervaringen die je hond (wel of juist niet) heeft opgedaan in het verleden?

Je hond kan blaffen naar bijvoorbeeld: andere honden, vreemde mensen, maar ook ‘rare’ voorwerpen of geluiden. Sommige honden reageren heel specifiek, naar sommige mensen: bijvoorbeeld alleen kinderen, mannen of op bijzondere mensen, zoals iemand die op krukken loopt. Dit kan ook voorkomen in combinatie met andere honden, waarbij je hond bijvoorbeeld alleen blaft naar kleine hondjes of juist grote zwarte honden.

Aan de houding en communicatie signalen van je hond kun je afleiden of je hond zich zeker, onzeker of angstig voelt.

Honden die de eerste periode van hun leven niet veel hebben meegemaakt, of juist slechte ervaringen hebben opgedaan, hebben niet geleerd om op de juiste manier met hun omgeving om te gaan. Of hebben geleerd zichzelf te verdedigen en mogelijk met het blaf gedrag succes behaald.

Als je wilt leren hoe je je hond in ontspanning beter gedrag aanleert, vraag dan hier de video aan:
(je wordt automatisch nieuwsbrief abonnee, maar kunt je te allen tijde eenvoudig afmelden)

Blaffen afleren

Het is belangrijk om binnen de ‘veilige zone’ van jouw hond te starten. Die veilige zone bepaal je niet zelf, maar kan je ontdekken door goed om te hond te letten en te zien op welk moment gedrag verandert.

hond blaffen aflerenLaat je hond de situatie onderzoeken, zolang hij zich goed gedraagt. Houd voldoende afstand, dwing je hond nooit om dichterbij te komen als hij dat niet wil.

Door binnen zijn grenzen prettige ervaringen op te doen, leert je hond een betere associatie.

Ondertussen leer je je hond beter gedrag en maak je nodige aanpassingen in de situatie en hoe je hond zijn leven leeft op dit moment.

Het is belangrijk om andere honden niet te vermijden, maar op een voor je hond acceptabel niveau sociale interactie aan te gaan. Zorg ervoor dat je hond zo min mogelijk slechte en zo veel mogelijk prettige ervaringen opdoet in het bijzijn van andere honden.

Liever niet

‘Hij moet er maar even doorheen’ werkt vaak averechts en kan jouw hond juist angstiger maken. Jouw hond kan in een moment van zelfverdediging agressie inzetten. Hiermee realiseert hij een afstand tot de andere hond of het mens. Er treed namelijk een vermijdende reactie op bij de andere partij. Jouw hond lost in dit geval zelf de situatie op. Hij heeft nu iets geleerd. Namelijk: dat zijn agressieve gedrag succesvol is.

Heeft jouw hond eenmaal geleerd dat zijn ongewenste gedrag (voor hem) het juiste resultaat oplevert, dan zal hij dat herhalen. Laat je hond dus niet zelf de situatie oplossen.

Wat wel?

Je kunt deze 2 dingen doen om het gedrag van jouw hond wél te verbeteren:

 • Geef het goede voorbeeld. En dat is: als je afstand wilt, loop dan weg. Kiezen voor veiligheid is zeker een betere keuze dan aanvallen.
 • Ga ervoor zorgen dat jouw hond een betere associatie krijgt met deze situatie.

Afhankelijk van jouw hond, neemt dit heel weinig of heel veel tijd in beslag. Heeft jouw hond al geleerd om ongewenst gedrag in te zetten als oplossing voor zijn probleem? De kans is dan groot dat het afleren hiervan meer tijd zal kosten. Merk je echter pas sinds kort dat je hond blaft naar andere honden of vreemde mensen? Dan is de kans groot dat je verder probleemgedrag kunt voorkomen.

Onderneem in ieder geval zo snel mogelijk actie. Leer hoe je op de juiste manier met deze situatie kunt omgaan. Vraag eventueel een hondentrainer om hulp. Succes!


Ik wil aan de slag met behulp van een hondentrainer

Wil je graag hulp bij de training van jouw hond? Ik help je graag met training in de praktijk. Speciaal voor honden die angstig of agressief reageren op andere honden (vaak is blaffen daar een onderdeel van) heb ik een uitgebreide online cursus waarin alle aspecten aan bod komen. Je volgt elke week 2 lessen online gedurende 12 weken. Als je hier meer over wilt weten, kan je deze informatie op de pagina Online Cursus Sociale Hond vinden.

2 thoughts on “Hond blaffen afleren

 1. Ik heb een klein hondje kruising beagle en Boomer ze is nu 4 jaar verleden jaar is ze 3 keer gebeten en nu is zei vaak aggresief naar andere honden als die voorbij lopen sommige honden niet ook doet ze sinds een tijdje naar sommige mensen blaffen die dan schrik hebben voor haar ik weet niet hoe het komt doet ze dat om mij te beschermen of uit frustratie kunt u mij helpen wat ik hier aan kan doen .

  • Hi Sylvia,

   Heel vervelend dat je hondje dit gedrag ontwikkelt.

   Ik kan je op een aantal manieren helpen. Om dit gedrag te veranderen heb ik een cursus: Sociale Hond. Deze is zowel op locatie (Wassenaar) als online te volgen.

   Als je op zoek bent naar gratis informatie, kan je je inschrijven voor mijn nieuwsbrief, me volgen via Facebook en abonneren op mijn YouTube kanaal.

   Heb je nog vragen, schroom dan niet om me te mailen op info@hondentaak.nl

   Groetjes, Judith

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *