Hond is bang voor andere honden

Als je hond bang is voor andere honden, kan dit te maken hebben met een gebrek aan ervaringen met andere honden ofwel slechte ervaringen met andere honden.

Een gebrek aan ervaringen met andere honden

Onbekend is onbemind. Je hond weet niet goed wat hij kan verwachten van andere honden en dat maakt de situatie voor je hond onvoorspelbaar. Misschien weet hij zelf ook niet goed hoe te reageren op andere honden. Dit gebrek aan communicatieve vaardigheden is na de puppy tijd moeilijker te herstellen, maar het kan wel. Daarom is het zo belangrijk om een pup altijd goed te socialiseren. Op latere leeftijd is het socialiseren van je hond lastiger en meer werk, maar het is niet kansloos ?

Slechte ervaringen met andere honden

Wanneer je hond na een slechte ervaring met een andere hond bang is geworden, is die ervaring te omschrijven als een trauma. Je hond moet daarna herstellen van het trauma door veel positieve ervaringen met andere honden op te doen. Het kan zijn dat je hond naar andere honden gaat blaffen of uitvallen. Ook angstagressie kan ontstaat vanuit angst. Vaak zijn al deze gedragingen een manier voor jouw hond om zichzelf veilig te stellen. Maar je hond kan ook op andere manieren omgaan met moeilijke situaties, bijvoorbeeld door te willen vluchten. We noemen de manier waarop je hond met een spannende situatie omgaat, met een Engels woord ‘coping‘.


Meer leren? Vraag gratis deze video aan (duurt circa 30 min) met meer informatie over angst van jouw hond voor andere honden en hoe daar op de juiste manier mee om te gaan:

This entry was posted in . Bookmark the permalink.