Ontspannen hond

Een grote oorzaak voor ongewenst gedrag, is spanning, ofwel stress.

Als je hond ontspannen is, dan is hij:

  • Vrij van lichamelijk ongemak of jeuk
  • Uitgeslapen en uitgerust
  • Voldaan en tevreden

Redenen waarom je hond spanning ervaart, zijn dus de tegenpolen van de punten hierboven: je hond is lichamelijk of geestelijk niet volledig in balans, krijgt te weinig rust of slaap, komt uitdaging en/of lichaamsbeweging tekort.

(In)spanning

Wat voor veel hondeneigenaren niet zo vanzelfsprekend is: van inspanning krijgt je hond ook spanning, ofwel stress. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen goede stress of slechte stress. Dus is je hond dol op ballen en rent hij veel achter een bal aan, dan kan je er vanuit gaan dat hij daar veel adrenaline van krijgt.

Stress is niet direct slecht, maar kan wel slecht zijn in het geval van:

  • Teveel of te langdurig
  • Relatie tot gedrag

Misschien heb je wel eens gehoord van een zogenaamde ‘stress-emmer’? Bij een bepaalde hoeveelheid stress, worden we prikkelbaar. Onze honden ook. Heeft je hond veel stress, dan kan hij maar zoveel hebben. Hij kan moeite krijgen zich rustig en beheerst te gedragen.

Chronische stress is, net als bij mensen, voor honden slecht voor de gezondheid.

Ontspanning

Ontspanning zorgt voor het verwerken van stress. Voldoende slaap en rust, maar ook ontspannende rustige activiteiten kunnen bijdragen aan het afnemen van stress of spanning in het lijf.

Bij honden zijn dat activiteiten zoals:

  • Kauwen en likken
  • Gebruik van de neus: snuffelen en zoeken
  • Lichamelijke aanrakingen: aaien of masseren

Zorg er dus voor dat je hond (ook) ruimschoots de tijd krijgt voor dergelijke activiteiten. Gebruik de wandeling ook om je hond zijn omgeving te laten verkennen, met zijn neus. Voor je hond is zijn neus het allerbelangrijkste zintuig. Er gaat een hele wereld achter schuil die voor ons onbekend is.

Bied dagelijks lik en kauw materiaal aan.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *