Stress bij je hond

Dit kan leiden tot veel problemen, en is iets wat niet door iedere hondeneigenaar herkent wordt als zodanig.

Er zijn situaties die stress veroorzaken en er zijn acties die stress verminderen. Het is dus zaak dat je met je hond hierin een goede balans vindt. Dit resulteert in een stabiele hond die goed met prikkels om kan gaan.

Oorzaken van stress

Stress bij honden kent diverse oorzaken, zoals:

  • Pijn, lichamelijk ongemak, jeuk
  • Te weinig slaap/ goede rust
  • Teveel alleen thuis
  • Een overdaad aan inspanning

Daartegenover staat dat rustige activiteiten, zoals kauwen, likken, snuffelen en slapen het stresslevel verlagen.

Pijn/ ongemak

Honden laten pijn niet snel zien. Het maakt ze immers kwetsbaar. Omdat het voor ons niet altijd duidelijk is, wordt pijn vaak gemist als diagnose. Je kunt je voorstellen dat therapie niet veel zin heeft, als pijn een oorzaak is. De pijn oplossen zal beter, en bovendien sneller, resultaat geven. De hond kan inmiddels geleerd hebben om ongewenst gedrag te vertonen, dus oplossen van pijn betekent niet altijd dat het probleemgedrag verdwijnt. Wanneer de pijn is verdwenen, kan een therapie dit gedrag verbeteren.

Pijn hond

Als je niet kunt zien dat je hond pijn heeft, hoe kan je dit dan weten? Er zijn een aantal aanwijzigingen. Plotselinge veranderingen in gedrag zijn zeker een aanleiding om verder te kijken. Maar ook wanneer je van anderen hoort dat je hond erg veranderd is. Zelf zien we veranderingen immers geleidelijk en zijn we ons er wellicht niet van bewust.

Andere mogelijke symptomen van pijn:

– Verandert het gedrag van jouw hond van dag tot dag? Heeft hij ‘goede dagen en slechte dagen’?
– Volgt je hond bepaalde commando’s niet (meer) op?
– Wil je hond niet (meer) in de auto springen of traplopen?
– Vindt je hond het niet (meer) fijn om door jou op zijn kop geaaid worden?
– Wil je hond niet meer aangeraakt/ geborsteld worden (op bepaalde plaatsen)
– Heeft je hond (ineens) plaatselijk roos of een andere structuur vacht?
– Beweegt je hond niet (meer) symmetrisch?
– Blijft je hond (ineens) op afstand van jou?
– Eet je hond (ineens) liggend of neemt hij andere houdingen aan dan normaal?

Vermoed je dat pijn wellicht een rol speelt bij het ongewenste gedrag van jouw hond? Informeer bij je dierenarts of er aanleiding is voor een medisch onderzoek. Bij een vermoeden van de oorzaak van de pijn, kan eventueel een (tijdelijke) diagnostische pijnstiller gegeven worden. Verbetert het gedrag van je hond met gebruik van een pijnstiller? Dan is de kans dus groot dat hij ergens pijn had en dan kan er verder gezocht worden naar een oorzaak. De dierenarts kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.

Te weinig slaap/ rust

Een hond slaapt veel! Een normale volwassen hond slaapt al gauw 16 uur van de 24. Voor een pup of een senior is dit zelfs meer.

Ga eens na hoeveel jouw hond slaapt. Ga er niet zomaar vanuit dat hij slaapt als je van huis bent. Je kunt eens een video opname maken om te kijken hoe jouw hond zich gedraagt als hij alleen thuis is. (Zie ook hieronder)

Teveel alleen thuis

Stress ontstaat in onvoorspelbare en/of oncontroleerbare situaties.

Wanneer de situatie voor een hond niet veilig voelt, kan hij stress ervaren. Acute stress heeft een doel, namelijk: omgaan met de situatie.

pronleemgedrag

Bijvoorbeeld: vluchten. Echter: wanneer er geen tijd is om te herstellen van stress, dan kan stress een chronisch karakter krijgen. In dat geval is de stress een ware aantasting van de welzijn van de hond. Bovendien vermindert het zijn weerstand en kan de hond dus vatbaarder zijn voor ziektes en kwalen.

Een overdaad aan inspanning

Ook positieve spanning is stress. Stress kan 72 uur (dus 3 dagen) aanwezig blijven in het lichaam. Je hond heeft dus veel tijd nodig om te herstellen van een zeer stressvolle gebeurtenis.

Wanneer stress zich opstapelt, kan het teveel worden en kan ‘de emmer overlopen’, vergelijk het met een burn-out bij mensen. Dit zal zeker een (negatief) effect hebben op het gedrag van je hond.

Te weinig slaap

Het is per hond verschillend hoeveel uitdaging en inspanning hij nodig heeft. Elke hond moet dagelijks de kans krijgen om zijn energie kwijt te raken. Welke bezigheden bij de hond passen, is per ras en individu anders. Om gebeurtenissen te verwerken, heeft elke hond slaap nodig. Gemiddeld slaapt / rust een hond 16-18 uur. Het is dan van belang dat de hond een eigen plek heeft waar hij werkelijk diep kan slapen. Waar hij niet wordt gestoord. Waar het dus rustig en comfortabel is.

Een hond die geen rust neemt, moet daartoe aangezet worden. Ook als het een pup of jonge hond betreft. Sommige honden worden, net als kinderen, alleen maar drukker wanneer ze niet op tijd rust krijgen. Het is dan belangrijk een plek te creëren met weinig afleiding.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.