Trauma

Een trauma bij een hond is officieel een gebeurtenis, waarna de hond de eerstvolgende keer ander gedrag is gaan vertonen. Vaak is het dan een ervaring die flink wat impact op de hond heeft gehad. Soms ook met (zwaar) lichamelijk letsel.

Trauma of een gebrek aan goede socialisatie?

Bij honden die zeer angstig of agressief denken we vaak dat ze iets heel ergst hebben meegemaakt. Zeker als je je hond uit een opvang of uit het buitenland hebt, weet je soms weinig over de herkomst of geschiedenis.

Reageert de hond slecht op mannen, dan is vaak de aanname dat de hond slechte ervaringen heeft met mannen. Dat kan, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Namelijk: onbekend maakt onbemind. Een hond met weinig positieve ervaringen ten opzichte van (bepaalde) mensen of honden, kan ook op deze manier reageren. De oorzaak is in dat geval geen trauma, maar een gebrek aan goede socialisatie.

Diverse slechte ervaringen

Naast een traumatische ervaring, waarbij de hond dus sinds het trauma ander gedrag vertoont, kan je hond zich ook anders gaan gedragen door een aantal slechte ervaringen. Door deze slechte ervaring, wordt zijn associatie steeds negatiever en hierdoor kan zijn gedrag ook (negatief) veranderen.

Trauma oplossen?

Om een trauma op te lossen, moet je hond zijn vertrouwen terug krijgen en (weer) positieve ervaringen opdoen. Indien er inmiddels probleemgedrag is ontstaan, dan is dat waarschijnlijk niet afdoende. De hond moet dan óók ander gedrag aanleren.

Wil je hierbij hulp? Lees hier verder:

Je hond minder angstig maken >>
Je hond beter gedrag aanleren naar honden en mensen >>

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *