Jouw hond uitvallen afleren, hoe doe je dat?

Als je hond blaft en trekt naar andere honden, vreemde mensen of bijvoorbeeld fietsers, paarden, kinderen, auto’s etc dan kan dat heel vervelend zijn. Voor je hond trouwens ook, ook al verwacht je dat misschien niet. Ik geloof namelijk dat een hond zelf ook graag zijn energie op een positievere manier ventileert 🙂

Waarom valt je hond uit?

De reden dat je hond uitvalt naar andere honden ofwel dat je hond uitvalt naar vreemde mensen kan verschillen per hond. Hierin speelt onder andere een rol: hoe is je hond opgegroeid, wat heeft hij meegemaakt (in zijn jeugd, maar ook later), welke genen heeft hij, hoe was het gedrag van de moederhond etc. Er is dus niet 1,2,3 een oorzaak aan te wijzen voor het gedrag van jouw hond, maar met de juiste kennis is de oorzaak soms nog wel te achterhalen.

Één ding is zeker, je hond valt niet uit omdat hij zo lekker ontspannen en zelfverzekerd is. Vaak wordt van een agressieve hond of een hond die blaft tijdens het wandelen gedacht dat hij dominant gedrag vertoont. Heel vaak is het tegenovergestelde waar en is de hond eerder onzeker.

Duidelijk en voorspelbaar

Honden gedijen goed in een omgeving die duidelijk en voorspelbaar is. Het is dus belangrijk dat je een situatie creëert voor je hond waarin hij weet wat er komen gaat. Dat betekent niet alleen dat je hond overzicht nodig heeft en duidelijkheid in de situatie, maar ook dat je hond een voorspelbare reactie van jou kan verwachten én weet wat er van hem verwacht wordt.

Voor jouw hond is uitvallen geen ongewenst gedrag, maar gedrag dat hij heeft geleerd vanuit zijn eigen reactie op de situatie én omdat hij geen ander, voor jou gewenst, gedrag heeft geleerd in deze situaties.

Wil je je hond dus ander gedrag leren, dan zit daar de oplossing.

Je hond uitvallen afleren

Het goede nieuws is dat je jouw hond ander gedrag kunt aanleren! Ik help dagelijks hondeneigenaren met dit gedrag. Wil jij met je hond aan de slag?

Vraag hier de gratis video aan:

8 thoughts on “Uitvallen hond afleren

  1. Ik heb 2 american Bully’s teefje van 2 jaar en een reu van 3 jaar oud. Het gaat om mijn reu. Soms als er een ander hond aan komt gaat hij liggen, hoofd plat op de grond en wil hij geen stap meer verzetten, als de andere hond dan dicht bij is springt hij ineens omhoog en wil de andere hond dan gaan snuffelen. Maar bij sommige kleine hondjes springt hij omhoog en begint direct te grommen. Of hij loopt erop af en begint te grommen. Afleiden helpt niet ook niet met snoepjes. Laten zitten helpt ook niet. Ik snap het niet waarom, ik heb hem al sinds dat hij 8 weken oud is en hij heeft altijd goed met elke hond kunnen spelen en er is nooit iets gebeurt in het verleden met andere honden. En het rare is dat hij niet niet bij alle kleine hondjes doet.

  2. Onze hond valt ook uit tegen fietsers mensen en honden en als ze in de tuin is gaat ze ook tekeer tegen mensen.Wordt er niet vrolijk maar ik denk eerder dat ze mij beschermd omdat ze uit Roemenië komt.
    En als iemand anders der uit laat is er niks aan de hand dus kan dat dan ook dat ze je beschermd.

    • Mijn hond doet dit ook, dacht eerst ook dat het beschermend gedrag was, maar ze deed het alleen als ik in de buurt was en niet als ze alleen vooruit liep, dan was er niks aan de hand! Maar ik denk dat ze zich sterker voelt als ik erbij ben en dan juist uitvalt! Bij andere mensen die haar uitlaten heeft ze dat niet!

  3. Zelf kan ik al heel goed inschatten hoe mijn honden op bepaalde honden reageren . dit is namelijk heel wisselend en heb 3 honden uiteraard met ieder hun eigen karakter . Maar ik heb nu voor mezelf bedacht en dit helpt ook als ik al merk dat 1 van mijn hondjes zich niet prettig voelt als we een hond zien aankomen dat ik dan bv een straat eerder insla of net de andere kant op ga en dan verder rustig doorlopen .
    Kun je zeggen je moet het niet vermijden maar is dit dan zo erg , toch beter als dat mijn hondjes gaan blaffen of wat dan ook zo bewaar ik de rust en als het wel goed gaat dan loop ik gewoon door

  4. Mijn old English bulldog van 1,5 reageert op een paar honden heel heftig. Vaak is alleen de geur van die hond al genoeg. Hij is dan als een idioot aan het trekken en zoeken. Vaak lopen ze aan de andere kant van de vijver achter de struiken, dus zien doet hij ze niet. Hij heeft nooit contact gehad met deze honden. Maar fel dat hij dan wordt! Waar kan dit aan liggen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *