Jouw hond uitvallen afleren, hoe doe je dat?

Als je hond blaft en trekt naar andere honden, vreemde mensen of bijvoorbeeld fietsers, paarden, kinderen, auto’s etc dan kan dat heel vervelend zijn. Voor je hond trouwens ook, ook al verwacht je dat misschien niet. Ik geloof namelijk dat een hond zelf ook graag zijn energie op een positievere manier ventileert 🙂

Waarom valt je hond uit?

De reden dat je hond uitvalt naar andere honden ofwel dat je hond uitvalt naar vreemde mensen kan verschillen per hond. Hierin speelt onder andere een rol: hoe is je hond opgegroeid, wat heeft hij meegemaakt (in zijn jeugd, maar ook later), welke genen heeft hij, hoe was het gedrag van de moederhond etc. Er is dus niet 1,2,3 een oorzaak aan te wijzen voor het gedrag van jouw hond, maar met de juiste kennis is de oorzaak soms nog wel te achterhalen.

Één ding is zeker, je hond valt niet uit omdat hij zo lekker ontspannen en zelfverzekerd is. Vaak wordt van een agressieve hond of een hond die blaft tijdens het wandelen gedacht dat hij dominant gedrag vertoont. Heel vaak is het tegenovergestelde waar en is de hond eerder onzeker.

Duidelijk en voorspelbaar

Honden gedijen goed in een omgeving die duidelijk en voorspelbaar is. Het is dus belangrijk dat je een situatie creëert voor je hond waarin hij weet wat er komen gaat. Dat betekent niet alleen dat je hond overzicht nodig heeft en duidelijkheid in de situatie, maar ook dat je hond een voorspelbare reactie van jou kan verwachten én weet wat er van hem verwacht wordt.

Voor jouw hond is uitvallen geen ongewenst gedrag, maar gedrag dat hij heeft geleerd vanuit zijn eigen reactie op de situatie én omdat hij geen ander, voor jou gewenst, gedrag heeft geleerd in deze situaties.

Wil je je hond dus ander gedrag leren, dan zit daar de oplossing.

Je hond uitvallen afleren

Het goede nieuws is dat je jouw hond ander gedrag kunt aanleren! Ik help dagelijks hondeneigenaren met dit gedrag. Wil jij met je hond aan de slag?

Vragen? Mail naar info@hondentaak.nl

33 thoughts on “Uitvallen hond afleren

 1. Hoi ik heb een voormalig boxerfokteefje uit een puppyfarm ze is angstig voor alles buiten de deur
  Fietsers joggers noem maar op
  Honden kan ze heel erg aggressief op reageren
  Niet bij elke hond, kleine hondjes heeft ze een bloedhekel aan maar pups vind ze geweldig, teven gaat soms goed net zoals reuen
  Vanwege haar slechte achterpoot kan ik haar bijna niet loslaten(ze heeft pijnstilling) alleen als er geen hond in de buurt loop doe ik het wel( blijft wel een boxer)gedragsdeskundige erbij geroepen die zei belonen als ze het goed doet en afleiden
  Nou mooi mis als ze een hond ziet staat ze strak en werkt afleiden ook niet
  Hoe moet ik dit nu aanpakken?
  Thuis gaat het geweldig met de katten en kleinkinderen kinderen dan is ze voorbeeldig behalve met de uitlaat beurten

 2. Mijn Goldendoodle van 4 jaar is ongeveer een half jaar geleden aangevallen door een andere hond, waarna we hem sindsdien een beetje uit angst alleen aangelijnd hebben uitgelaten. Een maand geleden ongeveer zijn we weer begonnen met loslopen, alles ging goed en kon leuk spelen met alle honden. Een week geleden stonden we met een groepje mensen met kleine hondjes te kletsen (normaal stoppen we nooit en lopen we door, maar mijn moeder voelde zich niet lekker en wilde even stoppen en zitten) toen er een aangelijnde labrador reu kwam aanlopen. Die hond was erg rustig en ‘onderdanig’. Toen dat baasje zijn hond losliet, viel mijn eigen hond hem aan. Achteraf was het erg dom en stom en hadden we eerder moeten ingrijpen toen we gegrom hoorden, maar we dachten niet dat het van onze hond kwam omdat zoiets nog nooit is voorgevallen. Zou het te maken kunnen hebben met dat mijn moeder zich op dat moment niet lekker voelde en hij haar wilde beschermen?

 3. Mijn hondje grijpt gelijk en aangezien het een ras is wat gelijk vast zit is dit best problematisch. Ik kan haar prima corrigeren en bij mij houden blaffen ed doet ze niet maar heb het meeste last dus van mensen die hun hond los op mij/ons af laten komen. Want dat kan ze dus niet handelen. Ze is een herplaatser en heeft het nodige meegemaakt, en ik krijg het er niet uit.

 4. Hoi Judith,
  Mijn roedeltje bestaat uit 3 lieve,blije draakies.
  Een ongecastreerde border collie, reu, 8 jaar oud(heb ik van pup af aan)
  Een bastaard, teefje, 5 jaar oud (heb ik vanaf dat ze 10 mnd oud was)
  En een bastaard reutje,zwerfhondje uit Griekenland, inmiddels gecastreerd, circa 11 maanden oud (heb ik vanaf pup af aan)
  Mn BC valt zo nu en dan uit naar andere honden, voornamelijk reuen, soms lijkt het wel alsof t ras gerelateerd is + bij honden die groter/hoger zijn dan hem (met kleinere rassen gaat t prima), o.a. bij de rassen: Duitse herder, Friese stabij, Samojeed, Rottweiler, Bordeaux dog
  Om bij hem de spanning zoveel mogelijk te beperken, ga ik aan de kant stilstaan en laat hem (en die andere 2 ook) zitten, met mn gezicht naar hem/hun toe staan en leid hem/hun af door aandacht te vragen, dit werkt over t algemeen genomen erg goed. Maar zelfs dan wilt hij nog weleens uitvallen. Het nadeel en gevolg van de spanning & het uitvallen van mn bc is dat die andere 2 daar weleens in meegaan d.m.v. te blaffen. Is niet altijd het geval.

  Wat hij ook doet, is rijden op andere honden, lijkt wel obsessief. (Reden,hormonaal, spanning, dominatie??)
  Ik denk dat dit gedrag van hem voortkomt uit onzekerheid, wat ontstaan is door een aantal nare ervaringen in het verleden. Het zou zo fijn zijn als ik hem kan helpen om van die (onzekere) houding af te komen of hem/ons te leren hoe ermee om te gaan
  Kun je me tips/advies geven hoe ik dit op andere manieren kan proberen met hem?

  Jankie

  • Hi Jankie,

   In bovenstaande tekst staat de optie een informatieve video aan te vragen over dit gedrag. Daarin leg ik je ook uit wat je verder kunt doen als je graag meer wilt leren 🙂

   Als je daarover vragen hebt, dan kan je me mailen naar info@hondentaak.nl

   Groet, Judith

 5. Hai Judith,
  Mijn hond is een mixje ( we weten wel wat voor mix) uit kroatie vandaan.
  Als ze een andere hond ziet begint ook zij erg te trekken, haren omhoog en doet ze erg lelijk. Naar mensen die ze niet kent maar op uitnodiging binnenkomen gromt en blaft ze ook. Er zijn maar een paar honden (allemaal reutjes) waar ze wel vriendelijk naar is. Als mensen te dicht achter mij/ons lopen wilt ze ook wel eens uitschieten. Is dit omdat zij mij onvoelt of komt dit ergens anders vandaan. Een heerlijk ontspannen wandeling zit er met haar helaas niet in, ik durf haar om deze redenen ook niet los te laten lopen.

 6. Hallo,
  Ik heb een labrador, heel brave hond, maar als mijn zonen binnen komen met hun vriendin begint hij van enthousiasme omhoog te springen naar die meisjes, erg vervelend is dit. Hoe krijg ik hem dat afgeleerd?

  Alvast bedankt voor een antwoord.
  Mvg
  Jan

 7. Ik heb 2 chihuahua x dwergpincher broertjes. De oudste valt uit na andere honden etc. Op 1 na een teefje van mijn ouders. De rest helaas wel.

 8. Mijn viervoeter is een spaanse mix rescuehond van 2jaar oud en gecastreerd.
  Ik heb hem vanaf 4 maanden oud en hij is normaal onderdanig en lief tegenover alle mensen en dieren…
  Een paar weken geleden kwam er echter iemand met een ongecastreerde pitbull puppy aan de wei staan, en voordat die nog op de wei kwam vloog mijn hond als een razende furie naar de ingang.
  Aangezien hij niet kalmeerde ben ik van de wei gegaan, om de pup ook wat speeltijd te gunnen.
  Sindsdien moet hij die bepaalde pup nog maar zien en hij veranderd in een razende hond.
  Ondertussen al een vijftal reutjes tegengekomen die dezelfde reactie hebben op die pup….
  Zou het feit dat de pitbull niet gecastreerd is de reden kunnen zijn?

  • Dit kan door heel veel factoren worden veroorzaakt, zoals: ervaring van de honden, communicatie van de pup, reactie van de eigenaar etc.

   Het is de vraag of er al hormonen meespelen op de leeftijd van deze pup.

 9. Ik heb hier 2 jack Russells. Het probleem zit niet bij vreemde mensen maar bij hun 2 zelf. Hebben altijd overeen gekomen maar nu plots vallen ze uit naar elkaar. En ze spelen samen, slapen en dan plots geeft iemand een grom en zitten ze op elkaar tot bloedens toe… we hebben al zitten denken aan castratie maar de veearts zei dat het maar 50% kans heeft dat het helpt. Zou dit ook af te leren zijn?

 10. Mijn Border collie Bacio is heel vervelend tijdens het wandelen, hij valt voornamelijk uit naar auto s en andere honden. Hij bijt dan ook in zijn leiband en wil zich lostrekken. We durven hem niet los te laten want van zodra hij een auto of hond hoort, ruikt of opmerkt, loopt hij er recht op af. Hij is zo als puppie onder een auto terechtgekomen maar heeft dit niet afgeleerd. Aandacht afleiden met snoep of vlees helpt niks. Ik heb ook nog een andere border collie Bella en zij doet dit totaal niet. Wat kunnen we hieraan doen?

  • Hi Veerle,

   Border Collies hebben die neiging wel vaker. Ze zijn gefokt om te drijven en dat doen ze soms ook met auto’s. Uiteraard is dat ongewenst gedrag, want vooral heel gevaarlijk! Er spelen een aantal aspecten mee in het oplossen/ veranderen van dit gedrag. Als je meer informatie wilt over hoe ik je hierbij kan helpen, mail me dan even naar info@hondentaak.nl

   Groetjes, Judith

 11. Ik heb 2 amstaffs. Ene 10 bijna 11 jaar en nooit uitgehaald. ( Is een hond die wedstrijden gehoorzaamheid deed) Nu hebben we sinds 2 jaar een jonkie erbij die van haar eerste uur op de wereld mishandeld is.( Weggehaald bij broodfok). Blaft en gaat agressief naar andere mensen toe en tegenwoordig ook naar de zoon en echtgenoot, zeker als ik niet goed ben, naar mij nooit. Het rare is dat haar staart al even hard kwispelde als ze gront en blaft en de afstand nooit dichter gaat dan een halve meter.

 12. Heb 2 honden, de ene stookt de andere op wanneer een ander hond voorbijloopt, waarbij onze rr op 1 jarige leeftijd het hekken over ging, straat over stak en omver werd gereden door auto. Hij (rr) was altijd heel sociaal naar ander honden, tot na het ongeval.
  Hij legt niet de link dat pijn is veroorzaakt door wagen maar door voorbijstekende hond, sindsdien (ints 3j) valt hij uit naar andere honden, idd volgens mij door onzekerheid en angst, want van karakter is hij helemaal niet zo, is heel lief en aanhankelijk

 13. Ik heb een onzekere, en een relaxter hond. Met die onzekere gaat het steeds beter, ze zijn wel een paar keer bijna de pineut als gaat om bijt incidenten. (gelukkig heb het weten te voorkomen).
  Hondje van me moeder had helaas wel pech, en dat gaat stuk stroever. Maar blijven gewoon genieten van de wandeling, en die van mij hebben hun vriendjes en ik me gesprekjes, dus denk zelfs dat doe langzaam aan der vertrouwen terug krijgt

 14. 1 van mijn honden blaft heel erg naar andere honden, is niet in te schatten welke wel en welke niet! Ook op het balkon blaft ze ook naar alles wat er langs komt, ook naar mensen. Word er hopeloos van zo langzamerhand!

 15. Mijn old English bulldog van 1,5 reageert op een paar honden heel heftig. Vaak is alleen de geur van die hond al genoeg. Hij is dan als een idioot aan het trekken en zoeken. Vaak lopen ze aan de andere kant van de vijver achter de struiken, dus zien doet hij ze niet. Hij heeft nooit contact gehad met deze honden. Maar fel dat hij dan wordt! Waar kan dit aan liggen?

 16. Zelf kan ik al heel goed inschatten hoe mijn honden op bepaalde honden reageren . dit is namelijk heel wisselend en heb 3 honden uiteraard met ieder hun eigen karakter . Maar ik heb nu voor mezelf bedacht en dit helpt ook als ik al merk dat 1 van mijn hondjes zich niet prettig voelt als we een hond zien aankomen dat ik dan bv een straat eerder insla of net de andere kant op ga en dan verder rustig doorlopen .
  Kun je zeggen je moet het niet vermijden maar is dit dan zo erg , toch beter als dat mijn hondjes gaan blaffen of wat dan ook zo bewaar ik de rust en als het wel goed gaat dan loop ik gewoon door

  • Natuurlijk kan dat. Als je wilt kan je je hondjes ook leren om op een gewenste manier te reageren op diezelfde situatie 🙂

 17. Onze hond valt ook uit tegen fietsers mensen en honden en als ze in de tuin is gaat ze ook tekeer tegen mensen.Wordt er niet vrolijk maar ik denk eerder dat ze mij beschermd omdat ze uit Roemenië komt.
  En als iemand anders der uit laat is er niks aan de hand dus kan dat dan ook dat ze je beschermd.

  • Mijn hond doet dit ook, dacht eerst ook dat het beschermend gedrag was, maar ze deed het alleen als ik in de buurt was en niet als ze alleen vooruit liep, dan was er niks aan de hand! Maar ik denk dat ze zich sterker voelt als ik erbij ben en dan juist uitvalt! Bij andere mensen die haar uitlaten heeft ze dat niet!

 18. Ik heb 2 american Bully’s teefje van 2 jaar en een reu van 3 jaar oud. Het gaat om mijn reu. Soms als er een ander hond aan komt gaat hij liggen, hoofd plat op de grond en wil hij geen stap meer verzetten, als de andere hond dan dicht bij is springt hij ineens omhoog en wil de andere hond dan gaan snuffelen. Maar bij sommige kleine hondjes springt hij omhoog en begint direct te grommen. Of hij loopt erop af en begint te grommen. Afleiden helpt niet ook niet met snoepjes. Laten zitten helpt ook niet. Ik snap het niet waarom, ik heb hem al sinds dat hij 8 weken oud is en hij heeft altijd goed met elke hond kunnen spelen en er is nooit iets gebeurt in het verleden met andere honden. En het rare is dat hij niet niet bij alle kleine hondjes doet.

Comments are closed.